Duurzaam voedsel

Alfa Laval is opgericht met als doel duurzame voedselproductie te realiseren. Dagelijks zetten wij ons in om duurzame processen binnen alle segmenten van de voedingsindustrie mogelijk te maken. Onze innovatieve oplossingen zijn ontwikkeld in reactie op de behoefte van voedselproducenten om de verwerking van grondstoffen te optimaliseren, hogere opbrengsten te behalen en tegelijkertijd minder water en energie te verbruiken. 

Wij onderzoeken en benutten het potentieel van bijproducten die momenteel niet volledig worden gebruikt. Door de voortdurende ontwikkeling van onze oplossingen verleggen we de grenzen van technische haalbaarheid, waardoor voedselproducenten aanzienlijk meer voedsel kunnen produceren met dezelfde of zelfs minder hulpbronnen. 

Protein bar and vegetables in jars 4

Van boer tot bord 

De oplossingen van Alfa Laval ondersteunen grote delen van de waardeketen voor voedingsmiddelen en dranken, met een nadruk op verwerking en hergebruik van water.  

food flowchart

Een wereldwijde inzet voor duurzamere voeding 

Binnen een generatie zal de wereld tot 70% meer gezonde, voedzame en betaalbare voeding nodig hebben voor een groeiende bevolking – en bij voorkeur geproduceerd met aanzienlijk minder energie, water en grondstoffen. De Verenigde Naties hebben echter in recente jaren onvoldoende vooruitgang geboekt bij het realiseren van hun Duurzame Ontwikkelingsdoel nummer 2: “Geen honger”. 

Tegelijkertijd reageren wereldwijde voedselproducenten op de voorkeuren van consumenten voor duurzamere voeding door de milieu-impact van hun volledige toeleveringsketens te minimaliseren – van boerderij tot bord. Sinds de reikwijdte van Science Based Targets is uitgebreid van klimaat naar natuur – met aandacht voor zoetwater, land en biodiversiteit – behoren voedselproducenten tot de voorlopers in het stellen van ambitieuze doelen.

Beer being poured into glass which is overflowing 11

Opbrengst

Industriële voedselproducenten richten zich voornamelijk op grootschalige productie met maximale beschikbaarheid – het produceren van grote hoeveelheden kwaliteitsvoedsel tegen een betaalbare prijs. De expertise van Alfa Laval in het optimaliseren van voedselproductie gaat terug tot de oprichting van het bedrijf, toen de focus lag op het scheiden van room uit melk.

Alfa Laval is nog steeds nauw betrokken bij de zuivelindustrie en toont talrijke voorbeelden waarbij we zuivelproducenten hebben geholpen hun opbrengst te verhogen, terwijl we bijdragen aan het hergebruik van bijproducten tot voedsel geschikt voor menselijke consumptie.

Een opmerkelijk voorbeeld is wei – een eiwitrijke en voedzame bijproduct van kaasproductie. Voorheen werd het aan varkens gevoerd. Nu stellen we klanten in staat om hoogwaardige eiwitten terug te winnen of het te gebruiken om dranken te verrijken.

condition monitoring sus
brewing craft beers barrels
Oltre sacco oliveti

Conditiemonitoring voorkwam productverlies van 288.000 flessen

Het waarborgen van een hoge beschikbaarheid is een topprioriteit in de productiefaciliteiten van Britvic. In hun fabriek in Rugby, Groot-Brittannië, wist Britvic pompfalen te voorkomen, de prestaties van bedrijfsmiddelen te optimaliseren en een continue productie te garanderen door gebruik te maken van Alfa Laval Analytics voor online conditiebewaking.

Lees het volledige verhaal

Echte resultaten: verbeterde efficiëntie bij het brouwen van ambachtelijk bier

Toen een onafhankelijke brouwerij in Noord-Europa op zoek was naar een vervanging voor hun warmtewisselaar voor het koelen van wort – een cruciaal onderdeel van het brouwproces – kozen ze voor een H4 uit de Alfa Laval Hygienic-lijn. Hiermee produceren ze nu hun kenmerkende bieren met wilde gist met een hoger niveau van hygiëne en efficiëntie dan ooit tevoren.

Lees het volledige verhaal

Olive Oil Booster levert topkwaliteit, hoge prestaties en duurzaamheid

Voor de Italiaanse producent van olijfolie, Sacco Oliveti, staat kwaliteit voorop. Het familiebedrijf produceert al decennialang extra vierge olijfolie van de karakteristieke Peranzana-olijven, geteeld op 6.500 hectare eeuwenoude olijfgaarden in Puglia.

Lees het volledige verhaal

Water

Door veranderende weerspatronen als gevolg van voortdurende klimaatveranderingen is de neerslag onvoorspelbaar geworden, waardoor voedselproducerende gebieden vaak te maken hebben met ofwel een overschot of een tekort aan water. Met de groeiende publieke bezorgdheid over de aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering, overwegen voedselproducenten steeds vaker de beschikbaarheid van water van de juiste kwaliteit en hoe ze een circulair watersysteem kunnen integreren in hun voedselverwerkingslijnen. 

Bij Alfa Laval bieden we diverse oplossingen die de efficiëntie verbeteren in het gebruik en verbruik van proceswater; bijvoorbeeld voor essentiële taken zoals koeling en reiniging die nodig zijn voor hygiënische productie. 

Ons brede scala aan oplossingen stelt industriële voedselproducenten ook in staat om afvalwater te behandelen, te polijsten en te zuiveren. Het behandelde afvalwater kan worden hergebruikt als proceswater of worden geloosd in oppervlaktewater, wat bijdraagt aan het herstel van lokale stroomgebieden.

Water leakage from the tap
Global giant drinks smaller
Ice cream scopes in bowls shutterstock 1647372625 smaller
tank cleaning sus smaller

Wereldwijde drankenproducent loopt voorop in duurzaam watergebruik 

Het bedrijf schat dat momenteel een wateraanvullingspercentage van 132 procent per geproduceerde fles wordt bereikt in zijn productie- en bottelarijen in de Filipijnen, dankzij waterbeheerprogramma's, operationele efficiëntie en gemeenschapsprojecten gericht op water.

Lees het volledige verhaal

Water- en energiebesparing verdienen investeringen in de fabriek binnen vier maanden terug

Decennialang breidde een toonaangevende Zuid-Afrikaanse ijsfabrikant zijn productiefaciliteiten uit met componenten van diverse leveranciers. Hierdoor werd het onderhoud en de service complex, tijdrovend en kostbaar vanwege de noodzaak om een grote voorraad verschillende reserveonderdelen aan te houden.

Lees het volledige verhaal

Upgrade van tankreiniging verlaagt waterverbruik met 17%

In het licht van toenemende druk op zoetwatervoorraden heeft een toonaangevende brouwerijgroep in de VS zich gecommitteerd aan het verhogen van de water-efficiëntie en het verminderen van het waterverbruik in haar processen.

Lees het volledige verhaal

Energie-efficiëntie 

Naarmate de temperaturen op aarde blijven stijgen, wordt de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen steeds urgenter in de strijd tegen klimaatverandering. Met de ontwikkeling en implementatie van beleidsmaatregelen op dit gebied, worden bedrijven steeds vaker geconfronteerd met de verplichting om te voldoen aan regelgeving en lagere emissies in hun gehele toeleveringsketen te documenteren.  

Energie-efficiëntie is al lange tijd een kernaspect van de oplossingen van Alfa Laval. We bouwen voort op onze expertise in scheidingstechnologie, en vandaag de dag betekent het hermetische ontwerp van onze schotelcentrifuges voor voedselproductie dat ze meer dan 50% energie-efficiënter zijn dan de toonaangevende concurrerende oplossingen op de markt. Onze oplossingen stellen producenten in staat om over te stappen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen.

Raw red meat shutterstock 143972758 RET
A man feeds a lot of big catfish in the pond by hand
Looking up harbour to the west 300dpi IP1500

Optimalisatie van droogrenderingsprocessen voor 40% energiebesparing en verbeterde eiwit- en vetkwaliteit

Proteg SpA benaderde Alfa Laval met de wens om de productkwaliteit te verbeteren en tegelijkertijd energieverbruik en milieubelasting te verminderen. De doelstelling? Een hoger eiwitgehalte om de verkoopwaarde van eiwitmeel voor diervoeding te verhogen en vet van hogere kwaliteit voor toepassing in biobrandstoffen. De oplossing? Integratie van de Alfa Laval Dry Rendering Optimizer, een uiterst efficiënt en kosteneffectief systeem, in de bestaande droogrenderingslijnen. Dit resulteerde in een toename van het eiwitgehalte in het meel met 3–5% en een vetopbrengst die met meer dan 10% steeg.

Lees het volledige verhaal

Verbeter de kwaliteit van vismeel met energie-efficiënte systemen

Marine Functional Vietnam (MFC), een toonaangevende producent van proteïnehydrolysaten voor voedsel- en diervoederadditieven, streefde naar een hogere kwaliteit van visolie en vismeel, terwijl het tegelijkertijd een leidende positie op het gebied van duurzaamheid wilde versterken. MFC koos voor een samenwerking met Alfa Laval vanwege de focus op duurzaamheid, het brede aanbod aan apparatuur en de lokale service en ondersteuning. Het resultaat? Een vermindering van het energieverbruik met 40%, een afname van geuruitstoot met 80% en een concentratie van stickwater tot 55% voordat verdere behandeling nodig is.

Lees het volledige verhaal

Chelsea Sugar verlaagt CO₂-uitstoot met nieuw Alfa Laval-verdampingssysteem

Door over te stappen op een duurzamer verdampingssysteem kan de Chelsea Sugar Factory haar CO₂-uitstoot verminderen en het energieverbruik terugdringen, terwijl tegelijkertijd de operationele efficiëntie wordt geoptimaliseerd. De in 1884 opgerichte NZ Sugar Company (Chelsea) behoort tot de top 100 bedrijven van Nieuw-Zeeland. De producten zijn afkomstig van natuurlijke suikerriet en de fabriek opereert nog steeds vanaf de oorspronkelijke locatie aan de kust in Birkenhead, een voorstad van Auckland.

Lees het volledige verhaal

Nevenstromen

Bijna een derde van alle voedselproductie – ongeveer 1,3 miljard ton – gaat jaarlijks verloren tussen boerderij en bord. Dit komt overeen met 14 procent of 4,9 biljoen m3 aan water dat wordt onttrokken aan de toch al watervraagrijke landbouwsector. Gezien de methaanuitstoot door rottend voedsel, wordt geschat dat deze verliezen verantwoordelijk zijn voor 16 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen.  

Alfa Laval werkt regelmatig samen met voedselproducenten die nevenstromen genereren in hun productieproces, waarvan zij vermoeden dat deze onderbenut zijn.  

Veel nevenstromen uit de voedselproductie bevatten waardevolle nutriënten, zoals eiwitten. Deze kunnen worden teruggewonnen en zelfs opgewaardeerd tot geschikte ingrediënten voor menselijke consumptie, gebruikt als diervoeder of herbestemd voor niet-voedseltoepassingen, zoals biobrandstoffen. De samenwerking met Alfa Laval leidt vaak tot de ontwikkeling van nieuwe en waardevolle inkomstenstromen voor voedselproducenten.  

Carrots are washed under running water 1
Hand holding agriculture fertiliser granules with background of farm or field12
olive oil sustainable
Brewery worker getting spent grain with shovel

Waarde halen uit reststromen: tot op het bot circulair

Een samenwerking tussen het Britse agri-foodtechbedrijf Elemental en Alfa Laval heeft geleid tot de terugwinning van extra hoogwaardige producten uit dieren die worden verwerkt door een vleesproducent. De scheidings- en verdampingssystemen van Alfa Laval vormen de kern van innovatieve voedselverwerkingstechnologie die waardevolle eiwitten, vetten en mineralen terugwint uit bijproducten van de vleesindustrie.

Lees het volledige verhaal

Circulaire verwerking van olijfolie haalt waardevolle olie uit reststromen voor producenten in Spanje

De olijfolieproducent San Miguel Arcángel S.A. in Spanje maakt gebruik van verdampingssystemen en decanteercentrifuges om meer uit hun olijven te halen. Ze winnen waardevolle antioxidanten en pomace-olijfolie terug uit de reststromen van het extractieproces en zuiveren afvalwater voor hergebruik.

Lees het volledige verhaal

Hier voor het bier: upcycling van duurzaam eiwit uit bierbostel

Duurzame bronnen van hoogwaardige eiwitten zijn essentieel om te voldoen aan de steeds toenemende wereldwijde vraag naar gezond, betaalbaar en voedzaam voedsel. Dankzij Alfa Laval's expertise op het gebied van eiwitverwerking bieden wij de ideale technologieën en oplossingen.

Lees het volledige verhaal

Belangrijkste producten