Groene waterstof

Met de verwachting dat groene waterstof tegen 2050 tot 24% van de energiemarkt kan vertegenwoordigen, zal de vraag in hoog tempo blijven groeien. Groene waterstof biedt een emissievrije oplossing als brandstof voor transport of het opwekken van energie, voor warmte in procesindustrieën of gebouwen, voor energieopslag en als belangrijke grondstof in de chemische industrie. Het biedt een enorm potentieel om onze energietransitie mogelijk te maken, met name in sectoren waar decarbonisatie een grotere uitdaging is.

Alfa Laval biedt het meest complete portfolio van kostenefficiënte warmtewisselaars voor productie, distributie, transport, opslag en gebruik van groene waterstof. Onze bewezen technologieën zijn gebaseerd op 90 jaar ontwikkeling en ondersteunen verschillende toepassingen in de waterstofeconomie. Benieuwd hoe wij u in uw proces kunnen ondersteunen? Neem vandaag nog contact met ons op.

Green_hydrogen_hero_image_web.jpg

Als veelzijdig molecuul en energiedrager is groene waterstof een belangrijk stuk van de puzzel en geoptimaliseerde warmteoverdracht is cruciaal om waterstofprocessen in elke stap van de waardeketen energie-efficiënt te maken. Bekijk van dichtbij waar Alfa Laval innovatieve warmteoverdrachts- en scheidingstechnologieën gebruikt om de energie-efficiëntie te verbeteren en de schaalbaarheid van groene waterstofprocessen te bevorderen, bij alles van de productie van groene waterstof tot het gebruik ervan in de industrie, de energie- en warmteopwekking en de transportsector.

Green hydrogen value chain

Oplossingen voor groene waterstof

Alfa Lavals brede portfolio thermische en scheidingstechnologieën zijn ideale oplossingen om de overgang naar groene waterstof mogelijk te maken. Bij de productie van elektrolyzers (PEM, Alkaline of SOEC) bieden we efficiënte platenwarmtewisselaars voor het koelen van elektrolyten, waterstof en zuurstof.

Ons portfolio van platenwarmtewisselaars omvat ook ontziltingstechnologieën waarmee u zeewater of rivierwater kunt gebruiken bij uw productie, wat ideaal is als u een offshore-installatie exploiteert. En onze warmteoverdrachtoplossingen maken het mogelijk om restwarmte van de elektrolyse-inrichting terug te winnen en te hergebruiken om water te ontzilten of voor andere duurzame doeleinden, zoals stadsverwarming.

We zijn aanwezig in zowel de productie als opslag van groene waterstof, met unieke oplossingen voor compressie en koeling, evenals met innovatieve gelaste warmtewisselaars voor tankstations. Onze Zero Liquid Discharge (ZLD) -technologie biedt een duurzame oplossing om verspilling bij waterstofopslag te beperken.

Alfa Laval heeft ook unieke warmteoverdrachtsoplossingen voor brandstofcellen en Power-to-X . Neem vrijblijvend contact met ons voor meer informatie over hoe we uw transitie naar groene waterstof kunnen ondersteunen.
Wij zijn aanwezig in zowel productie als opslag, met unieke oplossingen voor compressie en koeling, alsmede innovatieve gelaste warmtewisselaars voor tankstations. Onze Zero Liquid Discharge (ZLD)-technologie biedt een duurzame oplossing voor het reduceren van afval bij waterstofopslag.

Alfa Laval heeft ook unieke warmteoverdrachtsoplossingen voor brandstofcellen en power-to-X. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe wij uw omschakeling naar groene waterstof kunnen ondersteunen.

Groene waterstof biedt hoop voor de toekomst

Groene waterstof biedt hoop voor de toekomst

Groene waterstof biedt toekomstperspectief

Groene waterstof biedt een veelbelovend perspectief voor het behalen van de klimaatdoelen van Europa. In Duitsland laat een nieuw proefproject het potentieel zien om dit te realiseren. Met behulp van Alfa Laval-warmtewisselaars test Thyssenkrupp AG waterstof in plaats van koleninjectie om de CO2-uitstoot bij continue hoogovenprocessen op de locatie in Duisburg te verminderen. Het enige dat overblijft van dit nieuwe proces is waterdamp.

Dit project, dat wordt gefinancierd door de Duitse overheid, gebruikt de metallurgische gassen die tijdens de staalproductie worden geproduceerd om chemicaliën te produceren, waardoor de CO2 -emissies bij zowel de staalproductie als de chemische productie worden verminderd. Bekijk het volledige verhaal voor meer informatie over de cruciale rol die Alfa Laval-technologie in deze pilot heeft gespeeld.


Download het artikel

Alfa Laval lid van de Hydrogen Council

Alfa Laval is een van de 140 bedrijven wereldwijd die met trots lid zijn van de Hydrogen Council, een wereldwijd initiatief onder leiding van CEO's van toonaangevende bedrijven met een gezamenlijke visie en langetermijnambitie: waterstof moet de overstap naar schone energie bevorderen. De bedrijven die lid zijn van de Council werken samen aan de ontwikkeling van waterstofoplossingen om de decarbonisatie te versnellen.

Met Alfa Laval's gepatenteerde technologieën en expertise op het gebied van warmteoverdracht in combinatie met onze wereldwijde productiecapaciteiten maken we de versnelde totstandkoming van een waterstofeconomie mogelijk via energie-efficiënte en schaalbare oplossingen.

Lees verder

Hydrogen council.png

Onze oplossingen

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

Alfa Laval platenwarmtewisselaars met pakkingen

Alfa Lavals uitgebreide portfolio platenwarmtewisselaars met pakkingen is de ideale keuze voor de elektrolyzer in elke groene waterstoffabriek. Met hun kleine voetafdruk en hoge efficiëntie bieden onze platenwarmtewisselaars met pakkingen een geweldige oplossing voor modulaire installaties en kunnen ze tegelijkertijd worden uitgebreid om aan toekomstige behoeften te voldoen. De beste warmteoverdrachtsmogelijkheden in hun klasse minimaliseren de terugverdientijd voor uw warmte-integratieprojecten. Deze warmtewisselaars zijn leverbaar in een breed scala aan materialen, waaronder ijzervrije oplossingen zoals nikkel, en helpen u om een ​​betrouwbare werking te waarborgen gedurende de hele levensduur van de elektrolyzer.


Kom meer te weten

plate_heat_exchangers_printed-circuit.jpg

Alfa Laval printed circuit warmtewisselaars

Alfa Laval-printed circuit warmtewisselaars bieden jarenlange bewezen prestaties en combineren superieure robuustheid en integriteit met een uitzonderlijk hoge warmteoverdracht - alles in een unit die tot 85% kleiner en lichter is dan vergelijkbare buizenwarmtewisselaars. De duurzame ontwerpen zijn bestand tegen drukken tot 1000 barg en temperaturen variërend van diepe cryogene service tot zeer hoge temperaturen. Onze unieke antivriestechnologie maakt de printed circuit  warmtewisselaars zeer geschikt voor alle posities in de waterstofdistributieketen - van vloeibare H2 tot gas.


Kom meer te weten

aqua_blue_familyv2_640x360.jpg

Alfa Laval zoetwatermakers

Alfa Laval-zoetwatermakers (FWG) kunnen de beste oplossing bieden om de juiste kwaliteit water te leveren voor het elektrolyseproces, waardoor de levensduur van de elektrolyten wordt verlengd. De titaniumplaten zorgen voor een hoge uptime en betrouwbaarheid voor de ontzilting van het proces. Met meer dan 30.000 geleverde units gedurende 60 jaar in de offshore- en maritieme sector, zorgen ze voor een betrouwbare werking binnen de kleinste footprint in gecentraliseerde en gedecentraliseerde systemen voor de productie van groene waterstof.


Kom meer te weten

AlfaFlash 640x360px.jpg

Alfa Laval Zero Liquid Discharge

Alfa Laval ZLD-systemen zijn robuuste, compacte oplossingen die zijn ontworpen voor het absoluut minimaliseren van vloeistofafvoer in een breed scala aan toepassingen, waaronder ondergrondse cavernes. ZLD-systemen scheiden zout af en maken hergebruik van water voor injectie mogelijk. via een combinatie van thermische oplossingen en scheidingstechnologie, waarbij de AlfaFlash-verdamper de kern vormt van de opstelling.


Kom meer te weten

Niagara 640x360px.jpg

Alfa Laval Niagara Wet Surface Air Coolers (WSAC)

Wet Surface Air Coolers (WSAC ® ) zijn een perfect fit voor alle koelbehoeften bij waterstofcompressie en transport. Het zijn op maat gemaakte, gesloten verdampingskoeling- en condensatiesystemen. Door directe koeling van de procesvloeistof kan een WSAC-systeem lagere temperaturen bereiken en is het compacter dan elke alternatieve luchtkoelertechnologie. En omdat er geen zoet water van hoge kwaliteit nodig is, met in plaats daarvan laagwaardig afvalwater als koelmedium, bieden ze ook een zeer duurzame oplossing.


Kom meer te weten

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

Alfa Laval fusion bonded platenwarmtewisselaars

Onze gepatenteerde AlfaFusion-bonding technologie creëert zeer efficiënte, compacte warmtewisselaars die volledig van roestvast staal zijn gemaakt. Ze zijn praktisch onderhoudsvrij en bestand tegen hoge drukken en temperaturen en vormen een ideale oplossing voor warmteoverdracht voor uitdagende toepassingen, waaronder die met temperaturen die 600 ° C naderen.


Kom meer te weten

Voordelen waterstof

De vele voordelen van waterstof


Waterstof als brandstof


Waterstof laat bij verbranding geen uitlaatgassen achter. Dit maakt gas tot een ideaal alternatief voor kolen, olie en aardgas, zowel in transport als industrie. In gecomprimeerde vorm heeft het een hoge energiedichtheid en is daarom geschikt voor transport over lange afstanden over land, over zee en mogelijk zelfs door de lucht. Om dit te doen, kan het worden verbrand of omgezet in elektriciteit in een brandstofcel. Batterijen, zoals die in elektrische auto's worden gebruikt, hebben beperkingen voor lange ritten. Ze zijn zwaar en nemen te veel ruimte in beslag.

Waterstof als energieopslag


Hoe meer duurzame energie we gebruiken, hoe belangrijker het wordt om fluctuaties in de beschikbaarheid op te vangen. Waterstof is een molecuul dat kan worden getransporteerd en opgeslagen, ongeacht wanneer en waar de hernieuwbare energiebron beschikbaar is.

Ammoniak geproduceerd met groene waterstof


Ammoniak is niet alleen een van de meest gebruikte chemicaliën, het is ook geschikt voor energieopslag. Als de waterstof die nodig is voor de productie ervan uitsluitend wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie, wordt dit groene ammoniak genoemd. Ammoniak heeft een veel hogere energiedichtheid dan waterstof en is daardoor nog makkelijker te vervoeren en op te slaan.

Waterstof voor de productie van methanol


CO2 kan ook worden omgezet in methanol door te reageren met waterstof. Het voordeel: methanol is de bouwsteen van veel alledaagse chemicaliën, en net als ammoniak is het gemakkelijk op te slaan en te transporteren.

Elektrolyse vereist koeling en condensatie. Er moet rekening worden gehouden met de verschillende materialen en de vereisten van druk, temperatuur en weerstand. Gasvormige waterstof is bijvoorbeeld zeer brandbaar en zal onder de juiste omstandigheden heftig reageren als het in contact komt met lucht of zuurstof. Aan de waterzijde speelt zuivering echter een sleutelrol, afhankelijk van de kwaliteit van het koelwater. De uitdagingen zijn talrijk en complex, omdat het essentieel is om na te denken over aspecten als welke afdichting de beste is, welk materiaal aan alle eisen voldoet, hoe fouling het beste kan worden bestreden en hoe beperkte installatieruimte optimaal kan worden benut. Hier komt de ervaring van Alfa Laval om de hoek kijken.

Cleantech-Fuel-cells-intro-img-final.jpg

Warmteoverdrachtoplossingen voor brandstofcellen

Brandstofcellen worden een van de fundamentele stukjes bij het oplossen van onze energietransitiepuzzel. Op zoek naar informatie over polymere elektrolytmembranen (PEM), vaste-oxide brandstofcellen (SOFC) of brandstofceloplossingen voor stationaire toepassingen? Met onze uitgebreide ervaring in thermische technologie kan Alfa Laval u helpen te voldoen aan de eisen van uitdagende toepassingen.


Kom meer te weten

Cleantech-P2X-intro-final.jpg

Warmteoverdrachtoplossingen voor power-to-X

Power-to-X omvat de omzetting van elektriciteit in gasvormige en vloeibare brandstoffen of chemicaliën, waaronder e-ammoniak, e-methanol, methaan, groene waterstof en syngas. Op deze manier kan het decarbonisatie mogelijk maken de industrie, transport en energie, en tevens een belangrijke oplossing bieden voor energieopslag. Met tientallen jaren ervaring in het leveren van oplossingen voor de chemische industrie, kan Alfa Laval power-to-X ondersteunen met een gevarieerd portfolio van efficiënte warmtewisselaars.


Kom meer te weten

Duurzaam produceren

Alle producten van Alfa Laval werken mee aan de duurzaamheid van uw productieproces. Of het nu gaat om het beperken van warmteverlies door gebruik te maken van restwarmte of het verlagen van het watergebruik, Alfa Laval heeft altijd een duurzame optie.

Exhibition backdrop materials used during POC 2019, a palm oil exhibition in Malaysia.


cleantech_symbol_RGB_png.png

Duurzaam partnerschap

Neem contact met ons op voor meer informatie

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze duurzame oplossingen

Neem contact met ons op

Uw informatie wordt opgeslagen en verwerkt in overeenstemming met en ons privacy- en databeschermingsbeleid.