Filteren en behandelen - uitdagingen en oplossingen
Filtratie, behandeling en voorverpakking
De twee belangrijkste technologieën voor uiteindelijke bierfiltratie zijn kiezelgoer en dwarsstroom membraanfiltratie. Bederf, verstopping en afvalbeheer zijn enkele van de uitdagingen waar brouwers voor staan.
De productie van gedifferentieerde producten, van niet-alcoholische en sterke bieren tot smaakgeïnduceerde derivaten, neemt toe. Ons gamma van meng-, carbonatie- en dealcoholiseringsmodules biedt effectieve manieren om op betrouwbare en flexibele wijze nieuwe en unieke producten te produceren voor uw huidige en toekomstige klanten.
Vóór verpakking, pasteurisatie of steriele filtratie worden micro-organismen verwijderd om de houdbaarheid, productsmaak en veiligheid te verbeteren. We bieden oplossingen om dit op een meer duurzame manier te doen.
Bierfiltratie
Uitdaging
- kiezelgoerfilter verstopt tijdens filtratie
- hoog verbruik van kiezelgoer
- korte filtratiecycli op dwarsstroomfilters
Oplossing
Resultaat
- stabiel en laag vastestofgehalte op de uitlaat van de separator
- verwijdering van vaste stoffen door centrifugatie vermindert het totale verbruik van kiezelgoer en vermindert de belasting tijdens filtratie
- beperkt de micronisatie van deeltjes in bier, vermindert filtervervuiling en maakt langere filtratiecycli mogelijk
Uitdaging
- korte houdbaarheid van het product
- herinfectie
Resultaat
- volledige verwijdering van micro-organismen
Uitdaging
- oxidatie tijdens filtratie
Resultaat
- ontlucht water in transferleidingen tussen brouwsels voorkomt oxidatie
Uitdaging
- hoge kosten voor afvalbeheer
Oplossing
Resultaat
- eenvoudiger afvalbeheer van kiezelgoer door vloeistof te verwijderen, waardoor het droger en lichter is
Mengen, doseren en carbonateren
Uitdaging
- het bier binnen de specificaties krijgen
Resultaat
- gegarandeerde nauwkeurigheid bij het mengen, doseren en de koolzuurvorming
Alcohol verwijderen
Uitdaging
- noodzaak om alcoholarm bier te produceren
Oplossing
- Alfa Laval Lowal-dealcoholiseerinstallatie (op basis van RO/NF-dwarsstroomfiltratie)
Resultaat
- geen thermische impact op het product
- productie van bier met laag alcoholpercentage (< 0,5% v/v)
Uitdaging
- noodzaak om niet-alcoholisch bier te produceren
Oplossing
- Alfa Laval dealcoholiseringsmodule (op basis van stoomstrippen onder gedeeltelijk vacuüm)
Oplossing
- productie van alcoholvrij bier (< 0,05% v/v)
- consistentere opbrengst
- gestripte alcohol kan worden hergebruikt als ingrediënt in andere toepassingen
Behandeling
Uitdaging
- behoud van de vereiste houdbaarheid en risico op herinfectie
- hoog energieverbruik
Uitdaging
- micro-organismen verwijderd uit bier
- langere houdbaarheid van het product
- met Flexitherm, efficiëntere energierecuperatie (tot 95%) en lagere bedrijfskosten (tot 80%) in vergelijking met traditionele tunnelpasteurs
- met de Steriele bierfiltratiemodule, het koude proces dat een minimale hoeveelheid energie vereist