Opschalen van ambachtelijke bierproductie met compromisloze kwaliteit en duurzaamheid
Tegenwoordig vragen bierconsumenten om variatie: meer merken, meer biersoorten en spannendere smaken. Dit biedt kansen voor brouwerijen, aangezien deze nieuwe producten vaak een hogere prijs hebben. Tegelijkertijd brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee voor grootschalige brouwprocessen. Carlsberg is een van de toonaangevende brouwerijgroepen ter wereld en klaar om deze uitdagingen aan te gaan. Met een flexibel en hoogwaardig scheidingsproces kan het bedrijf de productie van speciaalbieren opschalen – snel, eenvoudig en zonder concessies te doen aan kwaliteit en smaak.
DATUM 2025-06-02Uitdagingen die overwonnen moeten worden
Craft bier brouwen in een grootschalige productieomgeving, zoals de fabriek in Fredericia, brengt een nieuwe reeks uitdagingen met zich mee voor het productieproces, vergeleken met de meer gestroomlijnde productie van traditionele producten zoals pils:
- Het proces en de apparatuur moeten flexibel genoeg zijn om verschillende recepten en ingrediënten te verwerken zonder kruisbesmetting.
- Zuurstofinvoer moet tot een minimum worden beperkt om aan de hoge kwaliteitseisen te voldoen en de kwaliteit en smaak van de verschillende bieren te waarborgen.
- De afscheiding vóór filtratie moet zeer efficiënt zijn om te voorkomen dat filters verstopt raken door grote hoeveelheden hop en andere ingrediënten.
Anders Kokholm, brouwmeester van Carlsberg in Fredericia, zegt:
“Het is een uitdaging om meerdere nieuwe producten te verwerken in een fabriek die vooral is ontworpen voor de productie van grote volumes pils. We brouwen nu verschillende craft bieren in kleine batches, en de sleutel is om snel te kunnen schakelen. En natuurlijk mogen er geen smaaksporen van het ene bier naar het andere overgaan.”
“Om ons productieproces aan te passen, moesten we een centrifuge-oplossing vinden die de hoge hopbelasting van veel craft bieren aankon, zodat de daaropvolgende filtratie efficiënt kon verlopen zonder dat achtergebleven ingrediënten de filters verstopten.”
Duurzaamheid centraal
Een efficiënt afscheidingsproces kan een grote impact hebben op de duurzaamheid van het brouwproces. Centrifuges verbruiken doorgaans aanzienlijke hoeveelheden energie. Afscheiding beïnvloedt ook het daaropvolgende filtratieproces. In dit geval voorkomt efficiënte voor-klaring dat filters verstopt raken, wat het productieproces zou kunnen onderbreken. Lage onderhoudsvereisten en efficiënte reiniging-in-place helpen ook om het verbruik van materialen, water en chemicaliën te verminderen.
We zagen al snel aanzienlijke verlagingen in ons energieverbruik met de nieuwe separators van Alfa Laval. Na ingebruikname hebben we het energieverbruik nauwlettend gevolgd om zeker te weten dat ze hun beloften nakwamen, zowel met Hermetic Design™ als met eMotion. Ik kan met genoegen melden dat de cijfers die ze ons gaven klopten. Bij onze debieten verbruikt de afscheiding nu ongeveer de helft van de energie die het vroeger kostte.
Veel brouwerijen gebruiken voorfiltratie met kiezelguhr. Hoewel dit enkele voordelen biedt, heeft het ook nadelen, met name wat betreft de verwijdering. Het team van de Carlsberg-fabriek in Fredericia heeft geïnvesteerd in een duurzamere membraanfiltratie-oplossing, met 160 filterpatronen.
Een ander duurzaamheidsvoordeel van een zeer efficiënte separator is het effect op de filtratielijnen. Minder schoon bier zou leiden tot vaker reinigen en een hoger verbruik van energie, water en chemicaliën. Als we de levensduur van onze membraanfilters met 25% kunnen verlengen en het onderhoud kunnen verminderen, realiseren we aanzienlijke kostenbesparingen en een grote verbetering in duurzaamheid,” vat Anders Kokholm samen.

Evaluatie van de marktleiders
Om hun scheidingsproces te verbeteren en aan de nieuwe productie-eisen te voldoen, nodigde Carlsberg de toonaangevende leveranciers van scheidingsoplossingen uit en evalueerde hun aanbod zorgvuldig. “We hebben gesproken met zowel Alfa Laval als GEA, die onze bestaande scheidingsoplossing hadden geleverd,” zegt Anders Kokholm.
“We zagen dat Alfa Laval, met functies zoals UniDisc, nauwkeurige troebelheidsregeling en een recirculatielus, een oplossing zou bieden voor het verwerken van grote hoeveelheden hop, terwijl tegelijkertijd hoge scheidingsprestaties behouden blijven en productverlies tot een minimum wordt beperkt.”
Bij Carlsberg staat kwaliteit voorop. Het Hermetic Design™ kenmerk van de hogesnelheidscentrifuges van Alfa Laval zorgt voor nul zuurstofopname, waardoor de kwaliteit en smaak van zelfs de meest veeleisende brouwsels behouden blijft. Alles afwegend realiseerden we ons dat we een winnaar hadden.”
Een sterk partnerschap
Alfa Laval en Carlsberg werken al jarenlang nauw samen.
“Dit project met Alfa Laval verliep vanaf dag één goed,” zegt Anders Kokholm. “Ze stonden open voor overleg en wilden echt begrijpen met welke uitdagingen we te maken hadden. We hebben de volledige installatie in negen dagen voltooid, wat ik persoonlijk erg snel vind. Het gaat niet alleen om het plaatsen van de centrifuge – je moet ook de omgeving voorbereiden en eerdere installaties verwijderen.”
“Alfa Laval was er wanneer we hen nodig hadden – bijvoorbeeld bij het instellen van programma’s voor de verschillende recepten die we nu draaien. De 24-uurs service die beschikbaar was vanaf de ingebruikname was ook uitstekend. Ze stuurden mensen ter plaatse wanneer we ondersteuning nodig hadden – en dat ging ook snel.”

Anders Kokholm, Brouwmeester bij Carlsberg in Fredericia
Meer spannende mogelijkheden in het vooruitzicht
Laatste woorden van Anders Kokholm:
“Vandaag zien we dat de twee geïnstalleerde separators goed presteren, en de cyclustijd van onze membranen neemt toe. We zien mogelijkheden om de filters besturingsmatig te koppelen aan de centrifuges, wat ons een nog hogere doorstroming door de membranen zou geven. Dit zou de uurproductie verhogen, althans van onze standaard pilsproducten, die nog steeds onze kern vormen.”
“Op basis hiervan denk ik dat ik kan zeggen dat we hier in Fredericia waarschijnlijk nog steeds het beste bier ter wereld produceren,” concludeert Anders Kokholm.
Gerelateerde producten

Brew 750
- Tot 1000 hl/u
- Hermetic Design™ betekent praktisch geen risico op zuurstofopname
- Laag energieverbruik
- Separator met compleet bijbehorend systeem
- Troebelheidstrigger voor vaste-stofafvoer
- Capaciteitsregeling via troebelheid bij de inlaat
- Siemens- of Allen Bradley-automatisering

Hermetic Design™
Het Hermetic Design™ van Alfa Laval verbetert de productkwaliteit door te voorkomen dat er lucht in de separator komt. De afgesloten, van onderen gevoede inlaat, holle spil en afvoeropeningen zorgen voor zachtere behandeling, betere scheiding van schuimgevoelige vloeistoffen, tot 60% kostenbesparing en hogere kwaliteit dan van boven gevoede separators.
eMotion™
Alfa Laval eMotion™ verbetert de hygiëne, verlaagt de motordruk en bespaart tot 75% energie. Door de luchtdruk tussen de separator bowl en het frame te verlagen, wordt wrijving en warmte geminimaliseerd, wat resulteert in een efficiënter en koeler proces met minder vervuiling, minder productbelasting en minder geluid.
UniDisc™
De Alfa Laval UniDisc™ is een baanbrekende schijftechnologie die de scheidingscapaciteit met wel 30% verhoogt. Het eenvoudig te reinigen ontwerp en de verbeterde hygiëne worden mogelijk gemaakt door kleine afstandhouders die uit het schijfmateriaal zijn geperst, waardoor er meer schijven in de stapel passen. Het vergrote oppervlak en de robuuste stapels optimaliseren de scheidingsprestaties en de doorstromingscapaciteit.
Carlsberg in Fredericia
Carlsberg’s main production site in Denmark. Runs 24/7, normally with four co-workers manning the
brewing process. Yearly production volumes:
• Beer: 3,000,000 hl
• Cider: 3,000 – 4,000 hl
• Soft drinks: 3,000,000 hl
Listen to Alfa Laval experts
Een duurzaam scheidingssysteem creëren
Met de opkomst van kieselgoervrije processen in de brouwerijsector neemt de vraag naar effectieve scheidingssystemen toe. Luister naar wat een expert van Alfa Laval te zeggen heeft over het verhogen van de efficiëntie en het minimaliseren van het verbruik van utilities in de brouwerij.
Opschalen van craft om aan de consumentenvraag te voldoen
De brouwerijsector verschuift richting premium segmenten. Net als Carlsberg moeten andere brouwerijen de productie opschalen terwijl ze de kwaliteit behouden en de juiste producten leveren voor elk marktsegment. Ontdek hoe centrifugatie een cruciale rol speelt in het voldoen aan deze nieuwe marktvraag.

Ontdek de technologie erachter
Ontdek hoe Alfa Laval en Carlsberg Fredericia belangrijke brouwuitdagingen hebben overwonnen om een breder assortiment aan merken en smaken te produceren in een installatie die oorspronkelijk was ontworpen voor traditionele pils. Lees meer over de essentiële technologie voor brouwerijcentrifuges.