2023-02-09 Financial news by Cision Sverige AB

Alfa Laval levert warmtewisselaars aan 's werelds grootste groene waterstoffabriek

Alfa Laval heeft een overeenkomst getekend om compacte warmtewisselaars te leveren aan 's werelds grootste groene waterstoffabriek, die in het Midden-Oosten zal worden gebouwd. De faciliteit, aangedreven door hernieuwbare energie, zal deel uitmaken van de stad Neom, die helemaal opnieuw is opgebouwd in de noordwestelijke woestijn, met de ambitie een nieuw model voor duurzaam leven op te zetten.

Volgens het International Energy Agency (IEA) is waterstof een van de belangrijkste opties voor het opslaan van energie uit hernieuwbare energiebronnen gedurende dagen, weken of zelfs maanden, en maakt het transport over lange afstanden mogelijk. Groene waterstofproductie heeft echter zijn uitdagingen. Wanneer gezuiverd water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare elektriciteit, is het cruciaal om een stabiele temperatuur in de elektrolyser te houden om de efficiëntie te maximaliseren. Het splitsen van water in de twee gassen genereert overtollige warmte die constant moet worden afgekoeld. In dit project wordt dit gedaan door gebruik te maken van energiezuinige platenwarmtewisselaars van Alfa Laval.

Alfa Laval is een toonaangevende leverancier van warmtewisselaars aan veel van de belangrijkste fabrikanten van elektrolysers.

De locatie en infrastructuur van Neom zullen de opwekking van 4 GW aan hernieuwbare energie uit zon en wind mogelijk maken, waarvan de productiefaciliteit voor groene waterstof ongeveer de helft zal gebruiken. Het wordt de grootste groene waterstoffabriek en de eerste installatie ter grootte van een gigawatt, die 650 ton waterstof per dag produceert. Dit zal op zijn beurt worden gebruikt om jaarlijks 1,2 miljoen ton groene ammoniak te produceren.

“Ons bedrijf binnen waterstof heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld en we leveren vandaag efficiënte warmtewisselaars voor de verschillende stappen van het proces; voor productie, distributie en gebruik”, zegt Thomas Møller, President van de Energy Division bij Alfa Laval. "Met onze producten en expertise zullen we deel blijven uitmaken van het versnellen en opschalen van dit gebied, dat zo belangrijk is in de race naar netto nulemissie."

Wist je dat... Het IEA verwacht dat de totale vraag naar waterstof van de industrie tegen 2030 met 44 procent zal toenemen, waarbij schone waterstof steeds belangrijker wordt – en er zijn de komende 10 jaar snelle maatregelen nodig om aan deze vraag te voldoen.

Dit is Alfa Laval

Alfa Laval is een wereldleider op het gebied van warmteoverdracht, centrifugale scheiding en vloeistofbehandeling, en is actief op het gebied van energie, scheepvaart en voedsel en water en biedt zijn expertise, producten en service aan een breed scala van industrieën in zo'n 100 landen . Het bedrijf zet zich in voor het optimaliseren van processen, het creëren van verantwoorde groei en het stimuleren van vooruitgang om klanten te ondersteunen bij het bereiken van hun zakelijke doelen en duurzaamheidsdoelstellingen.

De innovatieve technologieën van Alfa Laval zijn gericht op het zuiveren, verfijnen en hergebruiken van materialen, waardoor een meer verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen wordt bevorderd. Ze dragen bij aan verbeterde energie-efficiëntie en warmteterugwinning, betere waterbehandeling en lagere emissies. Daarmee versnelt Alfa Laval niet alleen het succes voor zijn klanten, maar ook voor mensen en de planeet. De wereld beter maken, elke dag.

Alfa Laval heeft 17.900 medewerkers. De jaaromzet in 2021 bedroeg SEK 40,9 miljard (ongeveer EUR 4 miljard). Het bedrijf is genoteerd aan Nasdaq Stockholm.

www.alfalaval.nl

Tags

Alles

Gerelateerde content: