2021-03-01 Product news

Alfa Laval creëert meer mogelijkheden voor transkritische CO2 -toepassingen met de nieuwe AXP82 platenwarmtewisselaar

Alfa Laval brengt de bewezen hogedrukprestaties van zijn AXP-productlijn naar een nieuw formaat warmtewisselaar, speciaal ontworpen voor gebruik met CO2. Hierdoor kan een breder kW-bereik voor transkritische toepassingen gerealiseerd worden vergeleken met eerdere modellen. Bovendien combineert de nieuwe warmtewisselaar een toonaangevende standaard voor lage drukval en hoge ontwerpdruk met uitstekende vermoeiingsweerstand om te voldoen aan de unieke eisen van deze toepassingen.

De ontwikkeling van AXP82 is een antwoord op de nog altijd snel toenemende vraag naar transkritische CO2-systemen voor verwarming en koeling. Tegenwoordig wordt kooldioxide in steeds meer toepassingen en in grotere systemen gebruikt

"De markt voor CO2 is snel gegroeid nu meer systeembouwers en eindgebruikers de overstap maken naar natuurlijke koudemiddelen in verband met de veranderende milieuwetgeving", legt Fredrik Ekström, President van de Business Unit voor Brazed & Fusion Bonded Heat Exchangers bij Alfa Laval uit. "Naast commerciële koeling zien we nu klanten in een groeiend aantal industrieën de overstap maken naar CO2 – zowel in airconditioning en industriële toepassingen als in de maritieme sector."

CO2 kan echter extreme eisen stellen aan traditionele warmtewisselaarontwerpen. "De 'XP' in AXP staat voor extreme druk, en dat is nu precies waarvoor we deze serie warmtewisselaars hebben ontwikkeld", vervolgt Ekström. "Met de lancering van AXP82 kunnen we betrouwbare thermische prestaties garanderen voor systemen van verschillende groottes, in een breder bereik van veeleisende CO2 -toepassingen."

Evenwicht tussen robuuste en efficiënte prestaties

In feite overtreft de vermoeiingsweerstand van AXP82 zelfs de al hoge standaard van eerdere modellen. Dit is te danken aan de toevoeging van nieuwe innovaties, zoals een geheel nieuw kanaalplaatontwerp gebouwd met Alfa Lavals unieke PressureSecure-technologie. Hierdoor komt AXP82 nog beter tegemoet aan transkritische CO2, -druk en temperatuuruitdagingen.

"Tegelijkertijd hebben we de AXP82 ontwikkeld om een superieure warmteoverdracht te leveren", zegt Ekström. "Het nieuwe model heeft een aantal unieke kenmerken die de thermische efficiëntie verhogen met minimale drukval."

Een belangrijk element is het vernieuwde, grotere poortontwerp op de warmtewisselaar. Door de balans tussen poortgrootte en mechanische prestaties te optimaliseren, is Alfa Laval in staat geweest om een ​​lage drukval gecombineerd met een hoge ontwerpdruk te garanderen, terwijl tegelijkertijd een hoge vermoeiingsweerstand werd bereikt.

Een compacte en economische oplossing

Naast de nieuwe kanaalplaat- en poortontwerpen, is de AXP82 ook het eerste warmtewisselaarmodel in het AXP-portfolio met een frameloze constructie. Dit vermindert het gewicht van het ontwerp en zorgt voor een compactere warmtewisselaar.

"Voor klanten biedt het compactere ontwerp een aantal zeer duidelijke voordelen", voegt Ekström toe. "Naast een kleinere voetafdruk, verbetert het verminderde gebruik van materialen in de constructie de duurzaamheid op een kosteneffectieve manier."

Ga voor meer informatie over Alfa Laval AXP82 en Alfa Lavals volledige portfolio voor verwarming en koeling naar: https://www.alfalaval.nl/nl/hvac-hub

AXP82 vignette

Contact

Jelle Ouwerkerk

Channel Sales Manager, Energy Division

Benelux

+31 (0)6 22 51 20 62
+31 (0)76 57 91 951
jelle.ouwerkerk@alfalaval.com

brazed_family_preview640x360.jpg

Alfa Laval-kopergesoldeerde platenwarmtewisselaars zijn een compacte, efficiënte en onderhoudsvrije oplossing voor verwarming, koeling, verdamping en condensatie in tal van toepassingen.

Gesoldeerde warmtewisselaar-oplossingen

Gerelateerde content: