Next-generation food
Alfa Laval is actief in alle segmenten van de voedingsmiddelenindustrie en werkt samen met klanten om met vertrouwen nieuwe voedselproductieprocessen te introduceren die voldoen aan de eisen voor een minimale milieubelasting van toekomstige voedselverwerking.
Ons assortiment voedselveilige oplossingen stelt zowel gevestigde voedselproducenten als start-ups in staat om te voldoen aan voedselveiligheidsvoorschriften en winstgevende nieuwe voedingsproducten op de markt te brengen.
Next-generation food omvat een reeks voedingsmiddelen die op verschillende manieren worden geproduceerd. Gekweekt vlees, voedingsmiddelen verkregen via fermentatie en nieuwe soorten plantaardige eiwitten en voedselingrediënten vormen de kern van Alfa Laval's betrokkenheid bij het domein van next-gen food.

Van boer tot bord – of niet?
Een belangrijk aspect van de waardeketen voor next-generation food is dat de rol van de landbouwsector sterk is verminderd of zelfs volledig is geëlimineerd:

De grote voedseltransformatie
De ontwikkeling van voedselproductie wordt gekenmerkt door zorgen over de impact op emissies, landgebruik, waterverbruik en biodiversiteit.
Tegenwoordig verbruikt de landbouwsector 70 procent van al het onttrokken zoetwater, terwijl de wereldwijde voedselproductie verantwoordelijk is voor bijna een derde van alle broeikasgasemissies. De landbouwsector heeft ook wereldwijd de grootste impact op biodiversiteit, landdegradatie, zoetwatervoorraden en ontbossing.
Binnen een generatie moeten we tot 70 procent meer voedsel produceren voor een groeiende bevolking – en niet zomaar voedsel. De vraag naar gezonder en voedzamer voedsel neemt toe. En dit moet worden geproduceerd met een verminderde impact op het milieu.
Dit is een dubbele uitdaging: we moeten emissies verminderen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, terwijl we ons aanpassen aan klimaatveranderingen door de watervoetafdruk van voedselproductie te optimaliseren en land, water, bodem en biodiversiteit te beschermen.
Dit is de Grote Voedseltransformatie.
Gekweekt vlees
Vlees kan worden geproduceerd uit dierlijke cellen. Op cellulair niveau is dit vlees identiek aan conventioneel geproduceerd vlees. Dit staat bekend als gekweekt vlees. In vergelijking met traditionele vleesproductie heeft het kweken van vlees een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk. Het vereist veel minder land en water en stoot tot 90 procent minder broeikasgassen uit (VN, 2019).
Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid is gekweekt vlees de voorkeur. Het vermindert drastisch het risico op ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen. Tegenwoordig vormen dergelijke ziekten een groot percentage van nieuwe en bestaande ziekten bij mensen (WHO, 2020).
Gekweekt vlees vermindert eveneens de risico's van residuen van geneesmiddelen en pesticiden en microbiële besmetting van voedsel. Deze kunnen acute of chronische gezondheidseffecten hebben en leiden bijvoorbeeld tot resistentie tegen antibiotica bij de behandeling van levensbedreigende ziekten (WHO, 2022).

Fermentatie-gebaseerde eiwitten en voedselingrediënten
Fermentatieprocessen hebben hun oorsprong in eeuwenoude culinaire tradities.
Nieuwe toepassingen van biomassa- en precisiefermentatieprocessen zijn essentieel om de milieu-impact van voedselproductie drastisch te verminderen.
Met biomassa- en precisiefermentatie kunnen we het groeiende tekort aan eiwitten opvangen door eiwitten en andere ingrediënten te cultiveren en te oogsten, die kunnen worden gebruikt om diverse voedingsmiddelen en dranken te verrijken.
In vergelijking met conventionele voedingsmiddelen en ingrediënten maakt precisiefermentatie het mogelijk om de uitstoot van broeikasgassen en het waterverbruik met ongeveer 90 procent te verminderen (UNEP, 2023).
Plantaardige eiwitten
Het geven van de voorkeur aan plantaardige eiwitten is een gevestigde maatregel om de milieu-impact van het dieet van een individu te verbeteren. De jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen kan per persoon met maximaal 2,1 ton worden verminderd (VN, 2019).
Gezien de toekomstige vraag naar voedsel en de beperkingen van beschikbare en geschikte landbouwgrond en zoetwater, speelt de productie van voedsel en ingrediënten uit plantaardige grondstoffen een cruciale rol in het toekomstige voedsellandschap. We weten echter ook dat er onvoldoende landbouwgrond is om dit als enige oplossing te beschouwen.