Maritieme uitrusting en oplossingen voor methanol als brandstof

Een nieuwe fase in decarbonisatie van brandstof voorzien

Methanol is de volgende waarschijnlijke stap op de reis van de maritieme industrie naar een duurzame, koolstofvrije toekomst. Het belooft de CO2 output met 95% te verminderen, terwijl ook andere scheepsemissies worden verminderd of geëlimineerd. Als het wordt geproduceerd uit hernieuwbare groene bronnen, kan het ons naar een niveau van CO2-neutraliteit brengen. Methanol vraagt echter om nieuwe technologieën en een andere kijk op de energiebalans aan boord. Alfa Laval loopt voorop op het gebied van methanoloplossingen en staat klaar om met u samen te werken bij het maken van de transitie.


Neem contact op


Methanol brandstofleiding en verbranding

Methanol is een brandstof met een laag vlampunt die nieuwe eisen stelt als het gaat om brandstoftoevoer en verbranding. De oplossingen van Alfa Laval lopen voorop in deze aspecten.

Brandstoftoevoersysteem

De Alfa Laval FCM Methanol is een brandstoftoevoersysteem met een laag vlampunt (LFSS) dat kan worden aangepast aan elk type scheepsmotor en vaartuigontwerp. Dit is een beproefde technologie die sinds 2015 wordt gebruikt op methanol-aangedreven schepen die de wereld rondvaren.

FCM methanol x-press Left blue2

De overgang naar methanol als brandstof mogelijk maken

Ontdek waarom de Alfa Laval FCM Methanol de toonaangevende keuze is voor brandstoftoevoersystemen met een laag vlampunt (LFSS) in hedendaagse methanolprojecten. Deze korte video legt uit waarom er meer dan alleen een pomp nodig is en laat zien hoe de FCM Methanol de uitdaging aangaat – van flexibele installatie tot gemoedsrust tijdens het gebruik.

Maritieme uitrusting en oplossingen voor methanol als brandstof

Gebouwd op een eeuw thermische expertise, zijn Alfa Laval Aalborg-ketels voorbereid om op methanol te werken, dankzij ons toekomstbestendige MultiFlame-branderconcept. Naast onze reeds uitgebreide kennis van verbrandingsprocessen, voeren we nu grootschalige methanoltests uit in het test- en trainingscentrum Alfa Laval.

Alfa Laval Aalborg OS-TCi Burner MFSA 640x360 BBG

Platenwarmtewisselaars

Halfgelaste warmtewisselaars van Alfa Laval zijn ideaal voor het verwerken van methanol, dat een corrosief karakter heeft. Hun unieke Alfa Laval RefTight™-afdichtingssysteem zorgt voor een levenslange afdichting tussen de lasergelaste kanalen, terwijl het gladde oppervlak zorgt voor een strakke uniforme afdichting over de gehele pakkingring.

Methanol HEX group-blue02

Stroom uit afvalenergie

De Alfa Laval E-PowerPack maakt gebruik van Organic Rankine Cycle (ORC)-technologie om elektrische stroom op te wekken uit elke warmtebron aan boord. Door u te laten profiteren van alle beschikbare afvalenergie, zelfs wanneer de stoomvraag minimaal is, kan het u helpen het brandstofverbruik te behouden ondanks de hogere kosten van methanol.

Alfa-laval-e-powerpack-200kW-waste-to-electricity orc product 640x360

Methanol en energiebehoefte

Behalve dat het andere eigenschappen heeft dan traditionele brandstoffen, zal methanol de energiedynamiek aan boord veranderen. Alfa Laval levert de oplossingen om de energiebalans in stand te houden terwijl schepen steeds duurzamer worden.


Stroomopwekking

Methanol bevat minder energie dan traditionele brandstoffen, waardoor er extra energie nodig is. Om de energiebalans te voltooien, ontwikkelen Alfa Laval en toonaangevende partners hoge-temperatuur-protonenuitwisselingsmembraan (HTPEM) brandstofcellen die zijn aangepast voor gebruik op zee.

Power generation

Terugwinning van restwarmte

De Alfa Laval Aalborg Micro-uitlaatgasketel ondersteunt energie-efficiëntie op meerdere manieren. Aangesloten op een gestookte ketel, levert deze stoom aan een gedeelde stoomtrommel, waardoor de noodzaak om de brander te gebruiken wordt verminderd. In combinatie met het E-PowerPack en een platenwarmtewisselaar levert het watergedragen warmte-energie bij een temperatuur die het vermogen maximaliseert.

Alfa-laval-aalborg-micro-marine-boiler 640x360

Test- en trainingscentrum Alfa Laval

De innovatie die nodig is om met methanol aan boord te werken, is in volle gang in het test- en trainingscentrum Alfa Laval. Met een testruimte van 2800 m2 biedt deze unieke R&D-faciliteit diepere inzichten in de verwerking van methanol, de verbranding van methanol en brandstofceltechnologieën. De inspanningen zullen zorgen voor veiligheid en efficiëntie op de duurzamere op methanol gestookte schepen van morgen.

Alfa Laval Test & Training Centre

Alfa Laval to deliver the world’s first methanol-fired steam marine boiler solutions, enhancing fuel flexibility with methanol

Alfa Laval is taking a pivotal role in driving the marine industry’s transition to carbon-neutral green methanol with its methanol-capable solutions. The company has expanded its portfolio of alternative fuel solutions with the introduction of methanol-fired Aalborg marine boiler systems that offer exceptional fuel flexibility, accommodating a wide range of fuel types including methanol. This addition marks a significant milestone in the marine industry as it will be the first time a methanol boiler will be installed onboard a ship.

Methanol boiler in the TTC 640x360

Ik wil meer weten

Uw informatie is opgeslagen en verwerkt in overeenstemming met het privacybeleid van ons privacybeleid.