Retrofit voor Aalborg-boilers

De restwarmte in uitlaatgassen van hulpmotoren bevat een grote hoeveelheid energie die kan worden gebruikt om stoom te produceren of om elektriciteit te genereren. Retrofitten van een Alfa Laval Aalborg-warmteterugwinningssysteem vermindert niet alleen de uitstoot en de druk op uw oliegestookte boiler, maar levert ook een snel rendement op de investering op.

Als een echte specialist in warmteterugwinning leveren wij efficiënte Alfa Laval Aalborg-economizers voor uitlaatgassen, waarmee de restwarmte van hulpmotoren niet verspild wordt. Deze kunnen aanvullend gebruikt worden bij de stoomproductie tijdens een verblijf in de haven en, in sommige gevallen, ook onderweg. Dit levert een brandstofbesparing en lagere onderhoudskosten op voor oliegestookte boilers, nog afgezien van de milieuwinst.

Onze retrofit-economizers kunnen op maat of in een standaardconfiguratie geleverd worden. Alfa Laval kan, afgezien van het leveren van hardware, ook de installatie begeleiden of een compleet installatiepakket verstrekken.

Het retrofitconcept van Alfa Laval is ontworpen om een snel rendement op de investering te realiseren door middel van energiebesparing. De normale terugverdientijd van een gerenoveerd warmteterugwinningssysteem is 1-1,5 jaar, maar in het beste geval is deze slechts 4-6 maanden. De snelheid waarmee het gerenoveerde systeem zich terugbetaalt, is afhankelijk van de brandstofprijzen en het aantal dagen dat de geproduceerde stoom wordt benut.

Leaflet

Retrofit page 2

Hoe kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op voor vragen en serviceaanvragen.

Neem contact met ons op

Bel voor maritieme service en ondersteuning +46 4636 7700.

Voordelen

 • Vrijwel kosteloze stoomproductie
 • Minder onderhoudskosten voor de oliegestookte boiler
 • Lagere bedrijfskosten
 • Minder luchtemissies
 • Zeer korte terugverdientijd van de retrofit-investering

Leveringsomvang

Alfa Laval levert retrofit-economizers zowel op maat als in een standaardconfiguratie.

 • Op maat gemaakte systemen
  Voor hulpmotoren van 450-1500 kW
  Middelgrote en grotere hulpmotoren vereisen meer aandacht voor de grootte, onderlinge afstand en de configuratie van de verwarmings-oppervlakken. Voor deze motoren wordt de Alfa Laval Aalborg XS-TC7A gebruikt. De economizer is verkrijgbaar in twee op maat gemaakte modellen, die beide voorzien zijn van hoogefficiënte rookkanalen en een hoge gasssnelheid, waardoor er zo weinig mogelijk vervuiling ontstaat.
 • Gestandaardiseerde systemen
  Voor hulpmotoren van 450-1500 kW
  Voor kleinere hulpmotoren kan een compacte, eenvoudige uitvoering van de economizer gebruikt worden. Voor deze motoren levert Alfa Laval de Alfa Laval Aalborg Micro. Het warmteoppervlak van de economizer bestaat uit parallelle buisspiralen die zijn gerangschikt in een verticale cilindrische behuizingsplaat.

In beide gevallen kan Alfa Laval toezicht houden op de installatie van de economizer of een compleet installatiepakket leveren.

Omvang van de service

Retrofit-economizers van Alfa Laval Aalborg winnen energie terug uit de warmte van de hulpmotoruitlaatgassen, die anders verloren gaat. Ze kunnen op verschillende manieren worden toegepast:

 • Directe benutting van stoom
  Een eenvoudig warmteterugwinningssysteem levert stoom die direct gebruikt kan worden voor door stoom aangedreven processen aan boord.
 • Omzetting van stoom in elektriciteit
  Wanneer de stoomturbine in het systeem wordt ingebouwd, kan de stoom die met restwarmte geproduceerd wordt, worden gebruikt om elektriciteit te produceren.

Beide oplossingen verlagen het brandstofverbruik, doordat de oliegestookte boiler minder gebruikt hoeft te worden.

Overige services uit ons 360​​° Service Portfolio voor uw apparatuur

 • Alfa Laval Installation voor Aalborg-boilers
 • Alfa Laval Installation Supervision voor Aalborg-boilers
 • Alfa Laval Cleaning Services voor Aalborg-boilers
 • Alfa Laval Replacement voor Aalborg-boilers
Cogwheel duo icon small EN RGB mini