Duurzaamheidsimpuls door Aldox-upgrade met verbetering van de warmtewisselaar
Een nieuwe mijlpaal in de succesvolle Roemeense samenwerking. Een brouwer in Roemenië boekt indrukwekkende resultaten met de nieuwste operationele upgrade om ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen te behalen – en profiteert bovendien van de voordelen van een langdurige samenwerking met een ervaren industriële partner die verder gaat dan alleen het leveren van apparatuur.
DATUM 2025-06-02
Ursus Breweries wil in 2030 CO₂-neutraal opereren, en in een industrie die veel water gebruikt – en verwarmt en koelt – brengt dat grote uitdagingen met zich mee.
Maar door samen te werken met Alfa Laval zetten ze grote stappen richting deze mijlpaal. De nieuwste upgrades aan de Aldox-technologie, die ontlucht water produceert, hebben een aanzienlijke duurzaamheidsverbetering opgeleverd. Het is het meest recente hoogtepunt in een succesvolle samenwerking die al meer dan twintig jaar bestaat.
Valeriu Radu, Technical Sustainable Development Manager bij Ursus Breweries, legt uit: “We zijn in 2004 in Roemenië begonnen met samenwerken met Alfa Laval, en werken sindsdien succesvol samen. We zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de producten van Alfa Laval, maar het gaat om meer dan dat.
We werken liever met bedrijven die meer bieden dan alleen apparatuur. Bedrijven die ook de knowhow leveren, zodat we een partnerschap kunnen aangaan. Want uiteindelijk zoeken we partners, geen leveranciers, en rekenen we op hun technische ervaring om onze processen te optimaliseren.
Valeriu Radu
Technical Sustainable Development Manager, Ursus Breweries
Als het gaat om die inzet voor duurzaamheid is partnerschap belangrijker dan ooit, en Alfa Laval heeft haar expertise afgestemd op de doelen van Ursus, een dochteronderneming van Asahi Breweries Europe Ltd, met ongeveer 1.400 medewerkers in Roemenië en drie brouwerijen in Timișoara, Buzău en Brașov, en een craft minibrouwerij in Cluj-Napoca.
Bij de brouwerij in Brașov, met een geschiedenis die teruggaat tot 1892 en een sterke reputatie op het gebied van het toepassen van de nieuwste technologieën en ideeën, heeft Ursus recent samen met het team van Alfa Laval gekeken naar manieren om efficiëntie te verbeteren om zo de winstgevendheid te verhogen en de duurzaamheid van hun processen te versterken. Een belangrijke actie hierin was het upgraden van de Aldox-eenheid van de brouwerij, met als resultaat meer energiebesparing en thermische efficiëntie – essentieel voor de productie van 1,2 miljoen hectoliter bier per jaar.
De eenheid, die inkomend water ontlucht en pasteuriseert, werd oorspronkelijk in 2005 aangeschaft door Ursus. Deze bevatte een regenererende warmtewisselaar met een rendement van circa 90-92%, dat dankzij de upgrade van Alfa Laval is verhoogd naar minimaal 95%.

Head of Regional Sales, Global Sales, Brewery Systems bij Alfa Laval, Antoniu (Toni) Stefan, legt verder uit: “Het regeneratiegedeelte is waar we energie terugwinnen doordat het inkomende water regeneratief wordt verwarmd door het uitgaande water. Door het regeneratiegedeelte te verbeteren tot 95% efficiëntie met de nieuw gelanceerde HL8 warmtewisselaar, hebben we minder energie nodig voor het pasteurisatieproces, en hebben we minder stoom nodig om het water te verwarmen en minder glycol om te koelen.”
De nieuwe HL8 warmtewisselaar levert een besparing in verwarming op die gelijkstaat aan 58 kilowatt, en in koeling aan 59 kilowatt, en dat betekent dat, met de Aldox-module, Ursus voor elke 200 hectoliter gedeaëreerd water die wordt geproduceerd, ongeveer 16.300 euro per jaar bespaart.
Het Ursus-team weet dat de upgrade voordelen zal opleveren, aangezien ze ditzelfde traject al hebben doorlopen in Timișoara en Buzău, als onderdeel van een groepsbrede initiatief om ervoor te zorgen dat alle regeneratiegedeeltes in hun warmtewisselaars wereldwijd minimaal 95% efficiënt werken.
Valeriu zegt: “We willen overal optimaliseren waar we kunnen, om de warmte zo veel mogelijk te hergebruiken. Dit is één van de voorbeelden, maar we willen meer en ik werk samen met Toni om een andere toepassing te bespreken om ons thermisch verbruik in de brouwzaal te optimaliseren. We zijn actief op zoek naar dit soort projecten en zijn zeer actief in dit soort gebieden om ons totale gasverbruik te verlagen.”
Antoniu voegt toe: “Het is geweldig wanneer je een klant hebt zoals Valeriu die precies weet wat hij moet vragen en waar hij moet kijken, en begrijpt waar we het over hebben. Er is een uitstekende synergie tussen onze organisaties waar we beiden baat bij hebben: wij helpen hen bestaande apparatuur te upgraden en beter, slimmer, goedkoper en duurzamer te werken, en wij leren enorm veel van hen en hun ervaring. Ik denk dat ik hem een biertje schuldig ben!”
Uitgelichte technologieën

Energiebesparing: 315.900 kWh/jaar

CO2CO2e-besparing: 94.500 kg