Voedsel voor de toekomst: innovatie stimuleren voor de volgende voedselrevolutie in Singapore
De dringende noodzaak om een duurzaam, veerkrachtig en robuust voedselsysteem voor de toekomst te ontwikkelen, staat centraal in de wereldwijde foodtech-industrie. Dit is een topprioriteit in Singapore, waar factoren zoals klimaatverandering en geopolitieke onrust een constante bedreiging vormen voor een land dat 90 procent van zijn nationale voedselbehoefte importeert.
DATUM 2025-11-25
Het bijbehorende risico dat voortkomt uit deze afhankelijkheid van ingevoerd voedsel heeft bedrijven binnen de snelgroeiende alternatieve voedselsector in Singapore aangezet tot actie, waar het gezamenlijke doel is om de agrofoodindustrie van het land te transformeren in lijn met de 30-by-30-doelstelling van de overheid – in 2030 dertig procent van de voedingsbehoefte lokaal produceren.
Een van de ondernemingen die vooroploopt in deze ontwikkeling is ScaleUp Bio. Opgericht in 2022 als een joint venture tussen een wereldwijde leider in voeding en voedselverwerking en een bedrijf dat zich richt op het stimuleren van de commercialisering en de verdere ontwikkeling van nieuwe duurzame voedselbronnen, is ScaleUp Bio een industriële pilot-CDMO (Contract Development and Manufacturing Organization).
ScaleUp Bio heeft twee food-grade precisiefermentatiefaciliteiten in Singapore in gebruik genomen, uitgerust met hogesnelheidsseparatie- en membraantechnologie van Alfa Laval.
Met klanten in de VS, Europa, Australië en Azië die al gebruikmaken van hun capaciteit, biedt ScaleUp Bio ultramoderne faciliteiten, expertise, ervaring en essentiële diensten aan start-ups en gevestigde bedrijven die nieuwe voedselinnovaties willen ontwikkelen van lab- tot commerciële schaal.
Global Head of Next-generation Food, VP Johan Agrell, en een team collega’s uit verschillende onderdelen van Alfa Laval werkten nauw samen met ScaleUp Bio tijdens het hele ontwerp- en aanbestedingsproces voor beide projecten. Voor het eerste project, stelde Alfa Laval een aanpasbare scheidingsoplossing voor in de vorm van de PureFerm 250 hogesnelheidsseparator, die flexibel inzetbaar is in verschillende configuraties.
“We wilden het onderscheid en de waarde van de Alfa Laval-oplossing laten zien om aan te tonen dat we een procestechnologie-expert zijn, iemand met wie ze kunnen samenwerken en vertrouwen om hen te helpen deze toepassing te ontwikkelen binnen een opkomende industrie,” legt Johan uit. “De PureFerm-separator bood meerdere voordelen: hij is volledig hermetisch, het energieverbruik wordt met tot wel 40 procent verlaagd en hij kan continu of periodiek vaste stoffen verwijderen, afhankelijk van de configuratie.”
Deze flexibiliteit was een belangrijke factor toen de gesprekken gingen over de mogelijke integratie van membraantechnologie in het proces.
“ScaleUp Bio heeft veelzijdigheid nodig in hun downstream-verwerking en zij zagen het potentieel van het MultiSystem membraanfiltratiesysteem van Alfa Laval om een unit te leveren die kan werken van pilotschaal tot commerciële schaal, afhankelijk van de vereisten,” zegt Johan. Deze twee units, plus een CIP-skid, zijn geïnstalleerd en hebben pre-operationele tests ondergaan in Singapore’s eerste voedselgeschikte commerciële fermentatiefaciliteit.
Eerste zorgen over hoe te voldoen aan de voedselveiligheids- en hygiënestandaarden van Singapore zijn tijdens de installatie en inbedrijfstelling aangepakt.
“Samenwerken met Alfa Laval om de ontwikkeling van deze dynamische en veelbelovende industrie te versnellen was van grote waarde bij het oplossen van knelpunten voor de volgende voedselrevolutie via ondergedompelde microbiële fermentatie. Ik kijk uit naar onze verdere samenwerking,” zegt Aaron Yeo, General Manager bij ScaleUp Bio.
Gevestigd in het nieuwe hightech productiegebied Tuas aan de westkant van Singapore, biedt de faciliteit klanten ondergedompelde fermentatiecapaciteiten tussen 100 en 10.000 liter, met een focus op downstream-verwerking en een soepele overgang van pilot- naar commerciële schaal.
De tweede faciliteit is een onderzoeks- en ontwikkelingslab op kleine schaal dat innovatie in nieuwe voedingsmiddelen zal ondersteunen, met apparatuur en services die specifiek zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de opkomende alternatieve voedselindustrie.
Met dit project levert Alfa Laval een MBPX404 scheidingssysteem en twee PilotUnit Multi-systemen, waarbij de laatste de flexibiliteit biedt om allerlei producten te testen voor microfiltratie, ultrafiltratie, nanofiltratie en omgekeerde osmose in batch- of semi-batchmodus.
“De sleutel tot het winnen van deze order was onze relatie met de klant,” zegt Johan. “We werkten de afgelopen drie jaar al met hen samen om precies te begrijpen wat ze zochten. Toen de aanbesteding werd gepubliceerd, vroegen ze om onze apparatuur en hoefden we alleen nog de beste prijs en levertijd te bepalen.”
Deze projecten hebben waardevolle inzichten opgeleverd voor beide partijen, die zich aan de voorhoede bevinden van een snelgroeiende sector. ScaleUp Bio heeft enorm potentieel, nu het zich aansluit bij een kleine maar groeiende groep gespecialiseerde B2B-bedrijven die contractontwikkeling en -productie aanbieden, end-to-end oplossingen om innovatie in de wereldwijde foodtechsector te ondersteunen. Voor Alfa Laval laat het zien dat het over de juiste apparatuur in het wereldwijde portfolio beschikt en klaarstaat om te helpen bij het opschalen van nieuwe ideeën van labniveau naar productie op commerciële schaal.
“We wisten dat dit projecten waren die we absoluut moesten winnen,” zegt Johan. “Dit zijn de eerste projecten van dit type in Azië en ze vormen een belangrijk toegangspunt tot de markt voor Alfa Laval om onze scheidings- en membraantechnologie te promoten, terwijl we waardevolle inzichten verzamelen in nieuwe precisiefermentatieprocessen en toepassingen. Het mooie aan deze sector is dat er zoveel potentieel is. We weten nog niet precies wat er allemaal mogelijk is, maar het is inspirerend om deel uit te maken van deze ontwikkeling om de stabiliteit en duurzaamheid van toekomstige voedselproductie te verbeteren.”
Uitgelichte technologieën
Binnen één generatie hebben we tot wel 70 procent meer voedzame en gezonde voeding nodig voor een groeiende bevolking, en bij voorkeur terwijl we minder energie, water en grondstoffen verbruiken om het te produceren. Precisiefermentatie is essentieel om dat doel te bereiken.
De voedselproductie is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle broeikasgasemissies. De meeste emissies vinden plaats aan de agrarische kant van de toeleveringsketen. Door de noodzaak voor het houden van vee weg te nemen, kan de uitstootvoetafdruk van rundvlees met 90 procent worden verlaagd met precisiefermentatie (UNEP, 2023).
De landbouwsector is verantwoordelijk voor 70 procent van de wereldwijde onttrekking van zoetwater. Door de behoefte aan voerproductie voor vee en het houden van vee te verminderen, kan het waterverbruik in de landbouwsector met meer dan 90 procent worden verlaagd (UNEP, 2023).