2025-01-09 Product news
Investering in Food Innovation Centre
Het nieuwe Food Innovation Centre van Alfa Laval is echt top en geeft klanten uit de hele voedings- en drankindustrie de kans om nieuwe voedingsproducten en slimme oplossingen te ontwikkelen. Zo kunnen ze de impact van voedselproductie op het milieu flink verminderen en helpen ze de nodige veranderi
Vandaag de dag draagt het wereldwijde voedselsysteem aanzienlijk bij aan het verlies aan biodiversiteit. Het is verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, verbruikt een derde van alle beschikbare energie en 70% van al het onttrokken zoetwater (VN, 2024).
“Met ons brede aanbod aan technologieën, oplossingen en expertise heeft Alfa Laval een sterke positie om producenten van voedingsmiddelen en dranken te helpen meer verantwoordelijkheid te nemen in hun toeleveringsketen. We geloven dat dit noodzakelijk is om het wereldwijde voedselsysteem in staat te stellen een groeiende wereldbevolking te voeden binnen de planetaire grenzen,” zegt Lars Dithmer, President van Alfa Laval Business Unit Food Systems.
De voorbereidingen voor het nieuwe Food Innovation Centre in Kopenhagen, Denemarken, zijn al gestart. De faciliteit komt op het hoofdkantoor van Alfa Laval’s divisie Food & Water en wordt naar verwachting in 2027 voltooid. Het centrum krijgt een oppervlakte van circa 1.200 m² en wordt ondersteund door een bezoekerscentrum. De locatie ligt in het hart van de bloeiende bio-oplossingen sector in Denemarken, dicht bij de sterke academische basis in Kopenhagen en Zuid-Zweden – ideaal om samen te werken met toptalent en innovatieve bedrijven. Het nieuwe centrum zal een aanvulling vormen op de bestaande testfaciliteiten van Alfa Laval in Denemarken en Zweden.
Concept voor het Food Innovation Centre
De faciliteit laat Alfa Laval’s technologieën en oplossingen zien en zal toonaangevend zijn qua visie: het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve methoden om voedzamer voedsel te produceren, terwijl bestaande processen verder worden geoptimaliseerd voor maximale duurzaamheid en efficiëntie. Ook digitale oplossingen, waaronder toepassingen van kunstmatige intelligentie, krijgen een centrale rol. Doel is een continue optimalisatie van voedselverwerking mogelijk maken, wat bijdraagt aan hogere operationele efficiëntie, betere opbrengsten, maximale uptime en een lagere milieu-impact.
De focus van het centrum ligt op twee hoofdgebieden:
- Conventioneel voedsel, ingrediënten en dranken: het ontwikkelen van processen en technologieën om voedzamer voedsel te produceren met hogere opbrengsten en minder gebruik van energie, water en grondstoffen – inclusief het terugwinnen en upcyclen van reststromen.
- Next-generation food: het ontwikkelen van nieuwe processen en technologieën voor plantaardige en fermentatie-gebaseerde voedingsmiddelen, van proof of concept tot opschaling naar industriële productie, met als doel een drastisch lagere ecologische voetafdruk.
Johan Agrell, Vice President Next-generation Food, Food & Water Division: “Dit wordt een test- en ontwikkelfaciliteit van wereldklasse, gericht op de voedseluitdagingen van vandaag én morgen. Het centrum biedt ruimte voor samenwerking met bedrijven en organisaties uit het volledige ecosysteem van voedselinnovatie – van start-ups tot multinationals en academische instellingen – en versnelt ook de goedkeuringsprocedures voor regelgeving.”
De faciliteit krijgt complete voedselverwerkingslijnen en biedt flexibele test- en ontwikkelomgevingen om capaciteiten en prestaties te evalueren. “We kunnen concepten en ideeën testen en bepalen hoe we deze het beste kunnen opschalen met de nieuwste technologieën,” aldus Johan Agrell.
Testen en ontwikkelen worden ook ingezet voor het verkennen van nieuwe methodes en het opleiden van mensen. “Een belangrijk aspect van de voedseltransitie is het in staat stellen van slimme geesten om in actie te komen. De faciliteit wordt een plek om te leren en trainen, waar we de innovators en experts van de toekomst ontwikkelen.”
Eerste focus op eiwitten
Eiwitten vormen de grootste en meest urgente uitdaging voor de sector. Ze zijn het grootste knelpunt in het streven om de wereld op een duurzame manier voldoende en voedzaam voedsel te bieden tegen 2050 (FAO, 2024).
“Daarom zal in de opstartfase de focus liggen op eiwitverwerking,” zegt Johan Agrell. “We gaan in eerste instantie nieuwe en efficiëntere methoden ontwikkelen om eiwitten te extraheren uit plantaardige bronnen en via fermentatieprocessen. Zo willen we gezonde voeding maken met minder water, energie en grondstoffen.”
“Tegelijkertijd blijft de faciliteit zich richten op vlees- en visverwerking,” vervolgt Johan. “We weten dat dierlijke eiwitten een grote ecologische belasting vormen. Toch zullen ze ook in de komende jaren essentieel blijven. Daarom zetten we ons in om de productie van dierlijke eiwitten te optimaliseren en de impact op het milieu te beperken.”
De ambitie van Alfa Laval is om met dit centrum uitdagingen holistisch aan te pakken. Door innovatie te koppelen aan het verbeteren van conventionele methodes – hogere opbrengsten, minder water en energie – en maximale terugwinning van hulpbronnen uit reststromen.
Meer informatie:
Next-generation food | Alfa Laval
Alfa Laval Life-cycle Assessment Solution | Alfa Laval
Over Alfa Laval
De capaciteit om het maximale uit grondstoffen te halen is belangrijker dan ooit. Samen met onze klanten innoveren we sectoren die essentieel zijn voor de samenleving en creëren we blijvend positieve impact. We helpen miljarden mensen aan energie, voedsel en schoon water. Tegelijkertijd ondersteunen we de verduurzaming van de maritieme sector, die de ruggengraat vormt van de wereldhandel.
We ontwikkelen baanbrekende technologieën en oplossingen die onze klanten in staat stellen om het volledige potentieel van hun hulpbronnen te benutten. Terwijl hun bedrijfsvoering versterkt wordt, komt een werkelijk duurzame wereld steeds dichterbij. Alfa Laval zet zich in voor het optimaliseren van processen, het creëren van verantwoorde groei en het versnellen van vooruitgang – en helpt klanten om hun bedrijfsdoelstellingen én duurzaamheidsdoelen te realiseren. Samen zorgen we voor positieve impact.
Alfa Laval is 140 jaar geleden opgericht, heeft klanten in circa 100 landen, meer dan 21.300 medewerkers en realiseerde in 2023 een jaaromzet van SEK 63,6 miljard (5,5 miljard euro). Het bedrijf is genoteerd aan de Nasdaq Stockholm.
Contact
Johan Agrell
VP Next-generation Food
Alfa Laval Food & Water Division
Hanne Ovesen
Communications Manager, Sustainability
Alfa Laval Food & Water Division
