2021-07-27 Product news

Het baanbrekende duurzaamheidsinitiatief van Alfa Laval en Stena Recycling debuteert in Scandinavië

In april 2021 kondigde Alfa Laval aan met Stena Recycling te gaan samenwerken aan de introductie van een baanbrekend bedrijfsmodel voor het stimuleren van circulariteit in de toeleveringsketen van warmtewisselaars. De samenwerking is geïnspireerd door het Circular Initiative, een bedrijfsgerichte samenwerkingsarena in het kader van circulariteit die wordt geleid door Stena Recycling. Dit nieuwe initiatief, met de naam "Re-Made to matter", zal het mogelijk maken om te upgraden naar een energiezuinigere warmtewisselaar en daarbij een vergoeding voor de oude te krijgen, die vervolgens wordt gerecycled. De twee bedrijven kunnen nu onthullen dat het uitwisselingsprogramma inmiddels in Zweden is uitgerold en dat andere landen spoedig zullen volgen.

"Dit is een win-win-win voor onze klanten, de maatschappij en het milieu", zegt Fredrik Ekström, President Business Unit Brazed & Fusion Bonded Heat Exchangers, Energy Division bij Alfa Laval. "Met de terugbetalingsprikkel om te upgraden naar modernere, efficiëntere platenwarmtewisselaars, kunnen bedrijven hun energieverbruik aanzienlijk verminderen. In een recent voorbeeld hebben we berekend dat het vervangen van één 20 jaar oude warmtewisselaar kan leiden tot een totale jaarlijkse energiebesparing van tot wel 83.000 kWh. Dit zorgt op lange termijn niet alleen voor een aanzienlijke kostenbesparing, maar zorgt ook voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot."

En dit is eigenlijk nog maar het begin van de verbeteringen op het gebied van duurzaamheid", vervolgt Fredrik Pettersson, Managing Director van Stena Recycling Sweden. "Wanneer we de geretourneerde warmtewisselaar van de klant ontvangen, starten we het recyclingproces om metalen terug te winnen en deze als grondstoffen opnieuw in de toeleveringsketen te introduceren, wat milieuwinst oplevert door de vraag naar nieuwe materialen te verminderen. Door op deze manier samen te werken, kunnen we helpen de cirkel te sluiten en een echt effectieve circulaire aanpak voor deze branche te creëren."

GreenOne-PR-img-HEX-big.jpg

Een uniek branchemodel

Alfa Laval en Stena Recycling hebben een geheel nieuw type businessmodel voor de HVAC-industrie ontwikkeld om deze duurzaamheidsvoordelen mogelijk te maken. Het programma helpt niet alleen om decarbonisatie te bereiken door middel van verhoogde energie-efficiëntie, maar is ook ontworpen om de overgang van een lineaire toeleveringsketen naar een duurzame, circulaire keten te versnellen.

"In de traditionele, lineaire toeleveringsketen vertegenwoordigt het einde van de levenscyclus van een warmtewisselaar het einde van de levensduur van de waardevolle natuurlijke hulpbronnen waaruit deze is samengesteld", legt Fredrik Ekström uit. "Met dit programma kunnen onze partners bij Stena Recycling tot 100% van de metalen uit de oude warmtewisselaars van klanten terugwinnen, waardoor het gebruik van nieuwe grondstoffen voor de productie van onze nieuwe warmtewisselaars tot een minimum wordt beperkt."

The process works as follows:

  • Potentiële klanten gaan naar de website van Alfa Laval, waar een nieuwe, intuïtieve online tool een aanbeveling geeft voor een upgrade van een warmtewisselaar op basis van hun huidige model

  • De klant ontvangt vooraf een terugbetaling, overeenkomend met de recyclingwaarde van zijn oude warmtewisselaar

  • De oude warmtewisselaar gaat naar Stena Recycling, waar de metalen worden teruggewonnen

  • Het gerecyclede materiaal wordt opnieuw verwerkt, opnieuw opgerold en komt opnieuw in de toeleveringsketen terecht om te worden verwerkt tot een nieuwe, energiezuinige warmtewisselaar

Re-Made to matter begint thuis

Om de vele voordelen van het uitwisselingsprogramma te benadrukken, hebben Alfa Laval en Stena Recycling het initiatief gelanceerd onder de naam "Re-Made to matter". Het eerste land waar klanten kunnen deelnemen is Zweden, waar beide partners zijn gevestigd.

Alfa Laval en Stena Recycling zijn twee toonaangevende vernieuwers in onze respectieve vakgebieden en onze organisaties hebben diepe wortels in Zweden", voegt Fredrik Ekström toe. "We zijn erg verheugd om 'Re-Made to matter' hier thuis te lanceren. We kijken ernaar uit om klanten hier en uiteindelijk over de hele wereld de kracht van onze gecombineerde expertise en passie voor duurzaamheid te laten zien. Dit is niet alleen een eerste grote stap in de richting van circulariteit in verwarming en koeling, maar het is ook een grote stap voor de aanpak van klimaatverandering in onze sector, ter ondersteuning van het streven van Alfa Laval om tegen 2030 klimaatneutraal te worden."

De rest van de Scandinavische regio zal binnenkort samen met Zweden kunnen deelnemen en er zijn plannen om het programma het hele jaar door op andere markten te introduceren.

Voor meer informatie over ons partnerschap en het uitwisselingsprogramma 'Re-Made to matter': www.alfalaval.com/remade.

 

Alfa Laval in 't kort

Alfa Laval ontplooit activiteiten binnen de energie-, voedsel-, water- en maritieme sectoren. Het bedrijf stelt zijn expertise, producten en diensten beschikbaar aan een breed scala aan industrieën in ongeveer 100 landen. Het bedrijf zet zich in om processen te optimaliseren, verantwoorde groei te creëren en vooruitgang te stimuleren – en zet altijd een stapje extra om klanten te helpen hun zakelijke doelen en duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.


De innovatieve technologieën van Alfa Laval zijn erop gericht om materialen te zuiveren, raffineren en hergebruiken, en zodoende een verantwoorder gebruik van natuurlijke hulpbronnen te promoten. Ze dragen bij aan een verbeterde energie-efficiëntie en warmteterugwinning, betere waterbehandeling en minder emissies. Daarvan profiteren niet alleen de klanten van Alfa Laval, maar alle mensen en zelfs onze planeet. Wij maken elke dag de wereld een stukje beter. Advancing better™: daar draait het om.


Alfa Laval heeft 16.700 werknemers. De jaaromzet bedroeg in 2020 SEK 41,5 miljard (ongeveer EUR 4 miljard). Het bedrijf is genoteerd aan de Nasdaq OMX.

www.alfalaval.nl/nl

Over Stena Recycling

Stena Recycling maakt van recycling een duurzame zaak. Stena Recycling heeft 3.000 toegewijde medewerkers in Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland, Polen, Duitsland en Italië en creëert elke dag langetermijnoplossingen voor zowel klanten als de samenleving als geheel. Naast efficiënte en waardecreërende recycling biedt Stena Recycling diensten zoals Design for Recycling, waarmee het recyclingpercentage van producten die zich al in de ontwerpfase bevinden wordt verhoogd. Stena Recycling maakt deel uit van de Stena Metall Group

www.stenarecycling.com

 

 

Re-Made to matter
Upgrade to a new plate heat exchanger and get a refund for your old equipment

Meer informatie

Voor meeer informatie over het partnerschap en het Re-made to matter uitwisselingsprogramma, bezoek www.alfalaval.com/remade.

Contact

Therese Tonning, Marketing Communication Manager

Business Unit Brazed & Fusion Bonded Heat Exchangers, Energy Division, Alfa Laval

+46 46 36 72 09
therese.tonning@alfalaval.com

Contact

Anne-Marie Scholtz, Head of Communications

Alfa Laval Benelux

+31 76 57 91 530
annemarie.scholtz@alfalaval.com

Gerelateerde content: