Insecten: de eiwitbron van de toekomst

De wereldbevolking blijft groeien. In de afgelopen vijf decennia is het aantal verdubbeld, van vier naar acht miljard, en de VN voorspelt dat we in 2050 dicht bij de 10 miljard zullen zitten.  

Dit legt een enorme druk op de huidige voedselbronnen in de wereld, en er zullen grote veranderingen in de voedselproductiemethoden nodig zijn om een voldoende en duurzame aanvoer van voedzaam voedsel te garanderen. 

Larvae of black soldier fly for animal feed

Snelle groei van de vraag 

Door veranderingen in de voedingsgewoonten zal de vraag naar eiwitten groter worden dan de bevolkingsgroei. Volgens schattingen zullen we tegen 2050 50% meer eiwitten consumeren, wat neerkomt op 256 miljoen ton extra per jaar. 

Tegelijkertijd is de ruimte die nodig is voor de productie van traditionele vlees- en plantaardige eiwitten beperkt, en is de vleesproductie zeer hulpbronintensief.  

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden, is dat een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel momenteel wordt verspild. 

Uit de bovenstaande uitdagingen blijkt duidelijk dat we nieuwe manieren nodig hebben om eiwit te produceren als we de eiwitkloof willen dichten. 

Laz thee bubbles;HR2

In de voorhoede van de insectenverwerkingstechnologie


De ontwikkeling van nieuwe processen voor de productie van insecteneiwit gaat steeds sneller. Als een van de toonaangevende leveranciers van apparatuur in de sector staan wij bij Alfa Laval klaar om u te helpen als u deze opwindende nieuwe bedrijfstak wilt betreden of uitbreiden.
We volgen de ontwikkeling van de insectenmarkt en de behoeften van onze toekomstige klanten op de voet. Wij hebben ruime ervaring met eiwittoepassingen en ontwikkelingsprojecten, en met de ontwikkeling van oplossingen op basis van eiwitten. We kunnen samen met u innovatieve benaderingen ontwikkelen voor de productie van insectenhydrolysaateiwitten en insecteneiwitisolaten van topkwaliteit. We kunnen ook oplossingen ontwikkelen voor de extractie van bijproducten zoals chitine, waardoor nieuwe inkomstenstromen ontstaan.

Op insectengebaseerd eiwit 

Het gebruik van insecten als eiwitbron is één manier om de groeiende uitdagingen van de eiwitvoorziening en voedselverspilling aan te gaan. Insecten zijn een duurzame eiwitbron en het kweekproces vergt minimale middelen in vergelijking met de traditionele veeteelt.  

De belangrijkste inputstroom bestaat uit verschillende soorten afval, zoals landbouw, brouwerijen, voedselproductieprocessen en keukenafval. Zo draagt de insectenkweek bij tot de circulaire economie en is het een duurzame en rendabele manier om organisch afval om te zetten in waardevolle producten.  

Er zijn drie outputstromen van een gecombineerde insectenkweek- en eiwitverwerkingsfabriek: 

1. Insectenmeel 

Insecteneiwitmeel is van hoge kwaliteit en heeft een evenwichtig aminozuurprofiel, alsmede een zeer goede smakelijkheid en verteerbaarheid. Gebruikelijke toepassingen van insecteneiwitmeel zijn: 

 • Hypoallergeen hondenvoer 
 • Hoogwaardig visvoer 
 • Hoogwaardig pluimveevoer 
 • Lokmiddel voor garnalenvoer 
 • Snelgroeiend vleeskuikenvoer 

2. Insectenlipiden

De lipiden uit de verwerking van insecten zijn licht verteerbaar en hebben een hoog gehalte aan laurinezuur. Veelgebruikte toepassingen van insectenlipiden zijn: 

 • Hoogwaardig biggenvoer 
 • Startvoer voor kippen 
 • Cosmetica 
 • Reinigingsmiddelen 
 • Biodiesel 

3. Insectenresten 

De resten van insectenkweek (bekend als frass), bijvoorbeeld insectenafval, kan worden hergebruikt als meststof in landbouw en tuinieren. Een ander mogelijk gebruik is als grondstof voor de productie van biogas. 

Drop of honey isolated on white background

De rol van insectenkweek in de voedselketen  

De productie van insecteneiwit heeft in vergelijking met andere vormen van eiwit een zeer geringe impact op het milieu. Bovendien kan de insectenkweek een belangrijke rol spelen bij de verduurzaming van andere delen van de voedselvoorzieningsketen.  

Gekweekte gewassen en dieren zijn tegenwoordig onze belangrijkste voedselbron. Na verwerking, aankoop en consumptie is er een enorme 1,3 miljard ton organisch afval. Het meeste hiervan heeft geen verdere waarde en gaat verloren. 

Het afval kan echter worden hergebruikt als voer voor insecten. Met de juiste dosering levert het de perfecte voeding om de groei van insecten te ondersteunen. De gekweekte larven kunnen worden verwerkt tot waardevolle eiwitten en lipiden en als diervoeder worden gebruikt. Insecten zijn al een natuurlijk dieet voor veel dieren en een aantrekkelijk voer voor vis en pluimvee. 

Residuen van de insectenkweek, verlies van insecten en insectenafval, kunnen worden gebruikt als meststof in de landbouw, wat betekent dat insecten een duurzame bron van voedingsstoffen vormen voor zowel gekweekte gewassen als dieren. 

Insecten kunnen lokaal worden geproduceerd en vereisen niet de enorme ruimte die andere eiwitbronnen, zoals vee, nodig hebben voor de teelt. 

White living silkworm eating Mulberry leaves in bamboom tray
Soldierfly and dew at the morning

Voorbeeld: larven van de zwarte soldaatvlieg 

 

 

Talrijke insectensoorten met een hoge voedingswaarde zijn geschikt voor de kweek, bijvoorbeeld krekels en meelwormen. De meest populaire soort is echter de larve van de zwarte soldaatvlieg, die veel voordelen heeft: 

1. Flexibele grondstoffen 

De larven kunnen worden gevoed met veel verschillende soorten organisch afval, waaronder: 

 • Resten van groenten en fruit 
 • Bierbostel van brouwerijen 
 • Commerciële voedselbrij  
 • Residuen van de verwerking van zuivelproducten en andere levensmiddelen 
 • Voedsel dat wordt weggegooid door bakkerijen, supermarkten en de horeca 

2. Snelle groei 

De korte groeicyclus maakt de zwarte soldaatvlieg zeer geschikt voor de landbouw. Nadat de eitjes zijn gelegd, duurt het slechts één tot twee weken voordat de larven klaar zijn om te worden geoogst. 

3. Hoge concentratie aan voedingsstoffen  

Aangezien de volledig ontwikkelde vlieg geen mond heeft, moet hij in het larvenstadium alle energie en voedingsstoffen verzamelen die hij voor zijn hele leven nodig heeft. Daardoor hebben de larven een uitzonderlijk vermogen om voedingsstoffen op te nemen, om te zetten in eiwitten en lipiden, en op te slaan.  

4. Geschikt voor massale kweek 

Larven van de zwarte soldaatvlieg gedijen goed in omgevingen met een hoge dichtheid, waardoor ze ideaal zijn voor de insectenkweek.

Insectenmeel als visvoer 

Uit de belangrijkste marktindicatoren blijkt dat de markt voor industriële verwerking van insecten een enorm groeipotentieel heeft, en de investeringen om van deze expansie te profiteren nemen toe.  

Een van de belangrijkste toepassingen van insecteneiwit is de visteelt. De visproductie in aquacultuurbedrijven neemt gestaag toe en daarmee ook de vraag naar visvoer. Hoewel de productie van vismeel, het belangrijkste voer in de aquacultuur, essentieel is voor de sector begint de capaciteit toch al onder druk te komen. Dit onderstreept de behoefte aan nieuwe eiwitbronnen die de wereldwijde voedselvoorzieningsketen veilig kunnen stellen. 

De ontwikkeling van nieuwe processen voor de productie van insecteneiwit gaat steeds sneller. Als een van 's werelds grootste leveranciers van apparatuur voor de productie insecteneiwit staan wij bij Alfa Laval klaar om u te helpen als u deze interessante nieuwe bedrijfstak wilt betreden of wilt uitbreiden .  

Neem contact met ons op

A man feeds a lot of big catfish in the pond by hand