Vijf redenen om een centrifuge aan te schaffen voor uw brouwerij

Centrifuges, of hogesnelheidsseparatoren, zijn al tientallen jaren een voorrecht van grotere industriële brouwerijen, terwijl de meeste microbrouwerijen volledig moesten vertrouwen op natuurlijke bezinkingstijd en verschillende betaalbare filters. Maar de dingen veranderen nu meer en meer ambachtelijke brouwers hun ogen richten op scheidingstechnologie. We vroegen het aan onze experts die uitleggen waarom dit gebeurt.

DATUM 2024-02-19

Verhoogde opbrengst

man_with beer_bottles_640x360.jpg

Bierfilters hebben naast dat ze relatief betaalbaar zijn verschillende voordelen voor ambachtelijke brouwers. Maar ze zijn traag en onderhevig aan aanzienlijke productverliezen, omdat ze niet kunnen filteren wat zich op de bodem van de vergistertanks bevindt zonder verstopt te raken. Met een centrifuge haal je meer bier uit elke tank.

"De separator is het beste hulpmiddel dat ooit is gemaakt om de opbrengst te verhogen", legt Fernando Jimenez, Global Sales Manager voor de brouwerijmarkt bij Alfa Laval uit. – Met hetzelfde aantal tanks kunt u uw productiecapaciteit met 15-20% verhogen. Elk biertje dat je kunt verkopen is uiteindelijk geld. Dat helpt om de investering van de machine terug te verdienen.”

“Als je een kleine brouwerij bent, helpt elk beetje besparing, je bier is voor jou vloeibaar goud. Elke extra liter of vat die u bespaart, zal helpen om meer bier aan uw klanten te leveren, voegt Fernando toe.

Kortere tank roulaties

Een centrifuge maakt het mogelijk om binnen enkele uren de gewenste productconsistentie te bereiken, terwijl alleen het bezinken en filteren meerdere dagen nodig heeft voor hetzelfde werk. Hoe werkt dit? Het proces binnen een separator ziet er als volgt uit: vers gefermenteerd bier gaat de centrifuge in, waar het een aantal snel draaiende (enkele duizenden toeren) platen ontmoet. Vaste stoffen (bijv. gist, hopbestanddelen en brouweiwitten) draaien naar de randen en worden uitgeworpen; geklaard bier blijft in het midden en gaat via de bovenkant naar buiten, en dit alles gebeurt zonder blootstelling aan zuurstof. En bovendien hoef je niet te wachten tot de vaste stoffen volledig zijn bezonken voordat je het ongeklaarde bier in de centrifuge doet.

"Dat betekent dat de doorlooptijd van de tank veel sneller is met een separator, omdat het bier niet zo lang in de fermentatievaten blijft zitten als normaal", zegt Joakim Gustafsson, Global Sales Manager voor de markt voor ambachtelijke brouwerijen bij Alfa Laval.

Langere houdbaarheid van bier

Zuurstofopname is een van de grootste zorgen voor alle brouwerijen, maar vooral voor ambachtelijke brouwers die hoppige zuurstofgevoelige IPA's produceren, wat een negatieve invloed heeft op de houdbaarheid van het product. Maar dit is niet iets waar een brouwer zich zorgen over hoeft te maken wanneer hij zijn bier door een luchtdichte hermetische centrifuge laat lopen, zoals Alfa Laval's kleinste biercentrifuge voor ambachtelijke brouwers, de Brew 20.

“Telkens wanneer u een nieuw apparaat aan uw proces toevoegt, is de opname van opgeloste zuurstof een punt van zorg. Alfa Laval staat bekend om onze innovatieve technologie en we begrijpen hoe belangrijk een lage D.O. niveaus zijn, zegt Vince Polino, market sales manager bij Alfa Laval, VS. Alfa Laval is een pionier op het gebied van de axiale hermetische afdichting, een verbetering ten opzichte van hydrohermetische afdichtingen. Verkrijgbaar in onze Brew 20- en Brew 80-modellen, het vereist geen CO2 of ontlucht water om bijna nul ppb-opnameniveaus van opgeloste zuurstof te bereiken, - voegt hij eraan toe.

Alfa Laval is zelfs nog verder gegaan in zijn innovaties met de volledig hermetische, centrum-tot-centrum, bodemgevoede centrifuges, zoals onze Brew 250 en grotere modellen voor brouwerijen. Deze bieden de zachtste behandeling, geen opname van opgeloste zuurstof, lagere afschuifspanning en lagere temperatuuropname dan andere centrifuges met topvoeding. Dit alles is erg belangrijk voor ambachtelijk brouwen en helpt de houdbaarheid van bier aanzienlijk te verlengen.

Betere aroma's en smaken

beer-glasses_craftbrewing_640x360_.jpg

Geweldig bier maken komt allemaal neer op het hebben van geweldige ingrediënten. Helaas zullen veel filter- en klaringsalternatieven de vluchtige aroma's en smaken verwijderen die je nodig hebt om in je bier te vangen. Separatoren zijn de slimste manier om de gewenste vaste stoffen uit uw bier te verwijderen, terwijl de waarde van uw unieke ingrediënten behouden blijft.

“Separatoren of centrifuges behouden in vergelijking met andere filtratietechnologieën de vluchtige aroma's en het smaakkarakter van je bier beter. Het haalt alleen grotere deeltjes eruit, terwijl soorten stroomafwaartse filtertechnologieën ook fijnere materialen eruit halen, - beweert Vince Polino.

“Zelfs als je troebele bieren of stouts brouwt, zorgt een separator ervoor dat je vaste kernbestanddelen kunt verwijderen en vluchtige oliën en aromaten kunt behouden. Voor een stout die al donker is, krijg je een betere kwaliteit in je bier en een betere houdbaarheid - legt Joakim Gustafsson uit.

Meer winstgevende batches

Investeren in een separator is de slimste manier om meer uit je fermentatietijd te halen zonder extra tanks aan te schaffen. U kunt de opbrengst aanzienlijk verhogen, meer besparen op het bier dat u al brouwt, en uw capaciteit vergroten met een snellere tankomlooptijd. Uiteindelijk betekent dat meer pinten in de handen van de klant - en meer winst voor u.

“Als het gaat om de financiële voordelen van een separator, afhankelijk van uw huidige processen en de bierstijlen die u maakt, zien veel van onze klanten hun investering binnen twee of drie jaar terugverdiend, sommigen zelfs in minder dan een jaar. Het hangt echt af van uw situatie, en daar kunnen we u aan helpen werken als onderdeel van het proces, stelt Vince Polino voor.

Het installeren van een centrifuge in uw brouwerij is dus echt een investering in winstgevendheid op lange termijn. Tussen het verhogen van uw opbrengst en het produceren van een premiumbier van hoge kwaliteit waar uw klanten dol op zullen zijn, zorgt u met een separator ervoor dat u een snel rendement op uw investering ziet dat jarenlang dividend uitkeert.

Our expert says

Fernando Jimenez_640x360.png

"De separator is het beste hulpmiddel dat ooit is gemaakt om de opbrengst te verhogen", legt Fernando Jimenez uit, Global Sales Manager voor de brouwerijmarkt bij Alfa Laval. – Met hetzelfde aantal tanks kunt u uw productiecapaciteit met 15-20% verhogen. Elke pint die je kunt verkopen is uiteindelijk geld. Dat helpt om de investering van de machine terug te verdienen.”

Joakim Gustavsson quotation 640x360_.png

“Zelfs als je troebele bieren of stouts brouwt, zorgt een separator ervoor dat je vaste kernbestanddelen kunt verwijderen en vluchtige oliën en aromaten kunt behouden. Voor een stout die al donker is, krijgt u een betere kwaliteit in uw bier en verbetert u de houdbaarheid" - legt Joakim Gustafsson, Global sales manager voor ambachtelijke brouwerijen bij Alfa Laval uit.

Vince Polino comments_640x360.png

Veel van onze klanten zien hun investering binnen twee of drie jaar terugverdiend, sommigen zelfd in minder dan een jaar" zegt Vince Polino, Market Sales Manager bij Alfa Laval, VS.

Check our portfolio of beer centrifuges

man_with_a_beer_glass_craftbrewing_640x360.jpg

Alfa Laval biedt een breed scala aan oplossingen voor het klaren en polijsten van bier. Onze ambachtelijke experts kunnen technologie en advies bieden om u te helpen terwijl uw brouwerij groeit.